18-03-2015, 2:05
(15-02-2015, 11:18)OldMan napisał(a): Witam serdecznie !
A jak wygląda parkowanie motocykla ? Płaci się jak za samochód czy są inne stawki ?
Można zaparkować na chodniku ?
Obiecywałem odpowiedź po otrzymaniu informacji ze źródła. Zadałem dwa pytania.
Jedno było skierowane do Kierownika Biura Prezydenta Budapesztu.
Dzisiaj dostałem odpowiedź z tego urzędu. Tłumaczenie odpowiedzi przedstawiam poniżej.
W sprawie pytania przesłanego do Pani Kierownik Biura Prezydenta Ágnes Kovácsné Tóth dotyczącego opłaty za postój motocykla dwukołowego udzielamy następującej odpowiedzi:
Odpowiedź na zadane pytanie można znaleźć w wielokrotnie modyfikowanym wspólnym rozporządzeniu KPM-BM 1/1975 (z dnia 2.II).
Według paragrafu 40 niniejszego rozporządzenia:
(3) Dwukołowe motocykle, motorowery i rowery można zatrzymać obok siebie w dwóch rzędach lub ma ukos do krawędzi jezdni jeśli pojazdy nie zajmują więcej miejsca niż szerokość pojazdu osobowego. W miejscach gdzie miejsce postojowe jest oznaczone znakami na jezdni (na podstawie par. 18, ust. 1 punkt j) w miejscu wyznaczonym dla jednego samochodu mogą zatrzymać się dwa takie pojazdy.
(8)[1] Na chodniku można zatrzymać się w części albo w całości tylko wtedy kiedy
a) pozwala na to znak drogowy lub znak poziomy na jezdni
b) pojazd zajmuje co najwyżej połowę szerokości chodnika,
c) dla ruchu pieszych pozostaje co najmniej 1,5 metra szerokości chodnika i
d) nacisk osi pojazdu nie przekracza 1000 kg.
(9)[2] Na chodniku może zatrzymać się ze swoim pojazdem osoba o ograniczonej zdolności poruszania się (bądź pojazd przewożący taką osobę), samochód przewożący chorych, autobus szkolny, rower, motorower i dwukołowy motocykl po spełnieniu innych warunków określonych w ust 8 nawet wtedy gdy znak drogowy dotyczący postoju lub znak poziomy na jezdni na to nie zezwala.
Informuję jednocześnie, że w Budapeszcie za dwukołowe motocykle nie trzeba wnosić opłaty parkingowej.
Podpisał z upoważnienia kierownika departamentu László Németh
Główny radca György Bartkó
Urząd Prezydenta
Departament Eksploatacji Miasta
Wydział Komunikacji