06-04-2015, 23:47
Jak w każdym języku "pieniądze" można powiedzieć na wiele sposobów: della, gempa, guba, mani, lé, lóvé, steksz, suska, zsé, zsozsó, zseton i jeszcze parę innych. Jeśli nie znasz węgierskiego, to trudno jest mi wytłumaczyć, kiedy się używa takie a nie inne słowo. Ja osobiście lubię zsozsó . Jak wiadomo, język się ciągle zmienia i pewne słowa powstają, ale po pewnym czasie wychodzą z obiegu, inne słowa zostają. Tak np. kiedyś powszechnie używane słowo "kociak" ( po węgiersku cica) w stosunku do kobiet już wyszło z użycia zarówno w Polsce jak i na Węgrzech i teraz są inne. Niektóre słowa wciąż funkcjonują w pewnych środowiskach, ale nie w innych.
Menő znaczy po prostu wspaniały, bardzo dobry. Nie wiem, co to znaczy po polsku "pojechany"...
Csillivilli od csillogó-villogó znaczy coś błyszczącego, lśniącego, nieraz może także kiczowatego.
Jeżeli chodzi o "ratyi" i "geci" to nie wiem skąd to wziąłeś, ale nie ma takich słów w języku węgierskim. Podaj poprawną pisownię.
Menő znaczy po prostu wspaniały, bardzo dobry. Nie wiem, co to znaczy po polsku "pojechany"...
Csillivilli od csillogó-villogó znaczy coś błyszczącego, lśniącego, nieraz może także kiczowatego.
Jeżeli chodzi o "ratyi" i "geci" to nie wiem skąd to wziąłeś, ale nie ma takich słów w języku węgierskim. Podaj poprawną pisownię.