08-08-2015, 6:54
(07-08-2015, 23:06)gbodek napisał(a): Ja do dzisiaj nie rozumiem tutejszych kiełbas,
przy wyborze kieruję się ich twardością mierzoną oczywiście wzrokiem
Są kiełbasy mniej i bardziej wędzone, twarde i miękkie. Spotyka się też kiełbasy świerze, ale tylko w okresie zimowym są super.
szárazkolbász (sucha kiełbasa) - jest raczej twarda o mniejszej zawartości wody, podsuszana i krócej- lub dłużej (2-3 razy) wędzona chłodnym dymem. Jest trwalsza i łatwiejsza w przechowaniu.
lángolt kolbász - kiełbasa wędzona ciepłym dymem 1-2 razy, jest miękka o większej zawartości wody i nie nadaje się do dłuższego przechowania (można zamrozić).
friss kolbász - świerza kiełbasa, najlepiej kupić z pierwszej ręki u rzeźnika lub w sklepie rzeżniczym (Hentes, Hentesbolt). Nadaje się do spożycia po upieczeniu w dochówce. Nie jest dobra na gryla.