Sztasek, skąd takie info? Bo ja dzisiaj przez 5 godzin spacerowałam z przewodnikiem po ścieżce i mam wrażenie, że mam aktualne informacje, bardzo aktualne (ale też istnieje ryzyko, że park chciał się nieco wybielić przedstawiając przede mną swój produkt w jak najlepszym świetle). Bilet najlepiej kupić w kasie w porcie. Transport z portu na śceżkę odbywa się łodzią prywatnego przewoźnika współpracującego z PN. Nic nie słyszałam o grupach "minium 5 os". Ścieżkę zwiedza się na własną rękę, przewodnik jest cały czas na miejscu, w domku stoi teleskop do obserwacji ptaków. Myślę, że przy dwudniowym wypadzie to akurat dobra opcja. Przypuszczam, że można pożyczyć lornetkę, ja dostałam obligatoryjnie na starcie, a później dopiero tłumaczyłam stan swojej (nie)wiedzy na temat ptaków (czyli co jest kaczką, a co nie jest )
Na badziej zorganizowaną, w pełni z przewodnikiem i droższą obserwację ptaków najlepiej umówić się w Hortobagy. Wtedy cała wycieczka trwa 4-4,5 godz. i zaczyna się wcześnie rano, ok 5.00. Przewodnik jest do całkowitej dyspozycji grupy max 7 os. Ale tu trzeba umówić się przewdnikiem z wyprzedzeniem.
Próbowałam obydwu opcji. Myślę że na dwudniowy pobyt Poroszo jest lepsze. I jest przewodnik, i pewna swoboda.
Aktualny cennik z dzisiaj - śceżka:
Dorosły 1000ft
Ulgowy 800ft (dzieci 6-18, emeryci)
Dzici do lat 6 bez opłaty za wstęp.
Od tego sezonu ścieżka jest administrowana wyłącznie przez park, ez współpracy z Ekocentrum. Ekocentrum nie ma nic wspólnego z parkiem. Nie mam żadnych informacji nt rezerwatu (być może wynika to z podziału między park i ekocentrum?). No i niestety nie znam ceny transportu łodzią. Łódź odpływa o każdej pełej godzinie z port
Na badziej zorganizowaną, w pełni z przewodnikiem i droższą obserwację ptaków najlepiej umówić się w Hortobagy. Wtedy cała wycieczka trwa 4-4,5 godz. i zaczyna się wcześnie rano, ok 5.00. Przewodnik jest do całkowitej dyspozycji grupy max 7 os. Ale tu trzeba umówić się przewdnikiem z wyprzedzeniem.
Próbowałam obydwu opcji. Myślę że na dwudniowy pobyt Poroszo jest lepsze. I jest przewodnik, i pewna swoboda.
Aktualny cennik z dzisiaj - śceżka:
Dorosły 1000ft
Ulgowy 800ft (dzieci 6-18, emeryci)
Dzici do lat 6 bez opłaty za wstęp.
Od tego sezonu ścieżka jest administrowana wyłącznie przez park, ez współpracy z Ekocentrum. Ekocentrum nie ma nic wspólnego z parkiem. Nie mam żadnych informacji nt rezerwatu (być może wynika to z podziału między park i ekocentrum?). No i niestety nie znam ceny transportu łodzią. Łódź odpływa o każdej pełej godzinie z port