Odnośnie ważności biletów jednorazowych (350 Ft), chodzą różne pogłoski i z tym związane śą informacje udzielane w kasach... ta 1 godzina to wczorajsze info od kasjerki.
.
W biurze BKK uzyskałem (wacześniej już 1xzamieściłem to info na Forum) informację, że bilet liniowy jednorazowy (Vonaljegy 350 Ft) ważny jest od momentu skasowania przez 80 minut w dzień i 120 minut w porze nocnej i uprawnia do jazdy w jednym kierunku w tym okresie. Oznacza to, że w określonej od momentu skasowania i tylko w metrze (M1, M2, M3, M4) uprawnia do przesiedki z jednej linii na drugą wyłącznie w jednym kierunku bez wychodzenia z terenu metra. Taki bilet ma na sobie info o czasie kasowania i kod stacji na której go skasowano - kasować tylko jeden raz.
Bilet przesiadkowy (Átszállójegy 530 Ft) bilet uprawniający jednej przesiadki i do jazdy w jednym kierunku - należy kasować go 2 razy. Ważny po pierwszym skasowaniu 100 minut (w nocy 120 minut). Po drugim kasowaniu bilet przesiadkowy ważny jest 80 minut.
Jest też bilet strefowy (Metrószakaszjegy, 3 megállóra 300 Ft) i tylko do jazdy metrem na odcinku 3 przystanków. Ważny przez 30 minut i uprawnia do jednej przesiedki... np. 2 przystanki M4 z Astoria do Dworca Keleti, tutaj przesiadka na M2 do II. János Pál Papa tér.
.W biurze BKK uzyskałem (wacześniej już 1xzamieściłem to info na Forum) informację, że bilet liniowy jednorazowy (Vonaljegy 350 Ft) ważny jest od momentu skasowania przez 80 minut w dzień i 120 minut w porze nocnej i uprawnia do jazdy w jednym kierunku w tym okresie. Oznacza to, że w określonej od momentu skasowania i tylko w metrze (M1, M2, M3, M4) uprawnia do przesiedki z jednej linii na drugą wyłącznie w jednym kierunku bez wychodzenia z terenu metra. Taki bilet ma na sobie info o czasie kasowania i kod stacji na której go skasowano - kasować tylko jeden raz.
Bilet przesiadkowy (Átszállójegy 530 Ft) bilet uprawniający jednej przesiadki i do jazdy w jednym kierunku - należy kasować go 2 razy. Ważny po pierwszym skasowaniu 100 minut (w nocy 120 minut). Po drugim kasowaniu bilet przesiadkowy ważny jest 80 minut.
Jest też bilet strefowy (Metrószakaszjegy, 3 megállóra 300 Ft) i tylko do jazdy metrem na odcinku 3 przystanków. Ważny przez 30 minut i uprawnia do jednej przesiedki... np. 2 przystanki M4 z Astoria do Dworca Keleti, tutaj przesiadka na M2 do II. János Pál Papa tér.