06-01-2016, 15:47
(16-11-2015, 2:37)Martyn napisał(a): Jeśli będziecie kiedyś jechać przez okolice Jaromierza (kraj hradecki, okres Náchod) warto zatrzymać się w Josefovie. Sama wioska całkiem ładna i stoi tam swoisty pomnik czeskiego ateizmu - wielki kościół zamknięty na cztery spusty. Ale to o co tam chodzi to twierdza zbudowana za Józefa II. Sama wioska jest właśnie jej mieszkalną częścią. W twierdzy co roku, w pierwszej połowie sierpnia odbywa się festiwal srogiego metalu o nazwie Brutal Assault, natomiast przez resztę roku, z tego co wiem nie ma problemu z dostępem do terenu festiwalowego. Zaś poza terenem na którym odbywa się impreza są wejścia do wnętrza fortu który jest udostępniony do zwiedzania, ale nigdy z tego nie skorzystałem, byłem zajęty czeskim piwem.
O szkoda, że tego nie wiedziałem kilka lat temu jak spędzałem wakacje właśnie w Nachodzie. Zwiedzaliśmy oba skalne miasta, byliśmy w tym wielkim, otwartym ZOO, co się ogląda wolno biegające zwierzęta z pokładu autobusu (Dvur Karlove), jeszcze jest Jiczyn z całkiem ładnym rynkiem.