Moszcz
#3
Moszcz to robi się przez wyciśniecie soku z winogron, następnie łączy się z wytłoczynami. Jest to pierwszy etap fermentacji wina ... nie wiem czy to jest pijalne :-) fakt próbowałem kiedyś . Generalnie zbiory winorośli można zaczynać w sierpniu ale pełnia smaku winogron osiągana jest późną jesienią a w tokaju zbierają winogrona po pierwszych przymrozkach.
Tak że nie wiem co zacz z tym moszczem ale to co piszesz bardzo ciekawe.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Moszcz - przez alicja.jw - 12-07-2016, 21:31
RE: Moszcz - przez Sztasek - 13-07-2016, 8:34
RE: Moszcz - przez hanek - 13-07-2016, 13:04
RE: Moszcz - przez Sztasek - 13-07-2016, 17:03
RE: Moszcz - przez alicja.jw - 13-07-2016, 19:20
RE: Moszcz - przez alicja.jw - 21-08-2016, 14:41



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości