16-09-2016, 13:45
(16-09-2016, 6:01)Sztasek napisał(a):(15-09-2016, 20:56)Pudelek napisał(a): Generalnie uważam, że Chorwacja nie jest warta swojej ceny
słusznie...
nie wiem czy to zdjęcie miało potwierdzić moją wypowiedź czy wyśmiać
W Chorwacji byłem i z rodzicami jeszcze, gdy miała w miarę normalne ceny i wiele lat później już "samodzielnie". Ten drugi raz to był rok 2010 - i już wtedy uznaliśmy, że jest za drogo. Ponieważ nie wozimy ze sobą słoików, więc wyjście do knajpy uderzało po kieszeniach, o zwiedzaniu nawet nie wspomnę. Do tego miałem wrażenie, że większość Chorwatów traktowała wszystkich turystów jedynie jako skarbonki - jednak w biedniejszych krajach bałkańskich tak nie jest do tej pory. Tak więc z klimatem ludzkim tam średnio. 6 lat temu wydaliśmy na 2 tygodnie niewiele mniej niż rok temu w Skandynawii - a od tego czasu ceny jeszcze poszły w górę i to znacznie.
Kompletnie nie rozumiem ludzi, którzy 10 lat jadą do Chorwacji i się tym zachwycają (jak na pewnym wiadomym forum ), ale oczywiście każdy spędza urlop po swojemu. My na wybrzeżu mniej więcej od Starigradu-Paklenicy na południe zobaczyliśmy podczas swojej wizyty wszystko co chcieliśmy, więc nie widzę powodów aby tam wracać. Piękne plaże są w Albanii, zabytki na całych Bałkanach, podobnie jak smaczne jedzenie i krajobrazy. Wszystko to taniej i sympatyczniej.
A propos Słowenii - przypomniała mi się sytuacja, że wracaj do domu robiliśmy zakupy w tym właśnie małym kraju - okolice Cakovca. Chorwackie wędliny i sery były w Słowenii tańsze (i to o jakieś 20-30%) niż kilkanaście kilometrów dalej za granicą!