20-10-2016, 6:46
(19-10-2016, 23:27)adamis napisał(a): ... Wybraliśmy kilka rodzajów, a potem....., potem to już tylko raj w gębie!
Mniemam, że natknęliśmy się właśnie na owe opisane przez ciebie prawdziwe, tradycyjne sztrucle. Czy tak?
To jest wybitnie pyszne! Teraz, kiedy wiemy, co to jest żona spróbuje zrobić je w domu. Może się uda.
Rétes (niem. Strudel) to ciasto deserowe z nadzieniem. Dzięki technice zwijania ciasto staje się wielowarstwowym. Posypywane jest cukrem pudrem, w wielu regionach do posypki dodaje się odrobinę cynamonu.
Najsmaczniejsze na gorąco.
Składniki: mąka, jajka, masło lub smalec, oliwa, cukier, odrobinka octu i soli.
Nadzienie: Ser biały, orzechy włoskie, mak, rodzynki, wiśnie, brzoskwinie, skórka z cytryny...