20-10-2016, 8:33
@adamis: takie ciasto można w domu zrobić, ale jest bardzo pracochłonne. Kiedyś w Piotrze i Pawle można było kupić mrożone, nazywa się ciasto filo, chociaż nie jest to samo co węgierskie "retes lap", które zawsze przywożę z Węgier i kupuję w Spar, gdzie jest dobrej jakości.
W ubiegłym roku w poszukiwaniu prawdziwych strucli zrobiliśmy na rowerach ok. 60 km wzdłuż Balatonu i niestety nigdzie nie mogliśmy kupić takich prawdziwych.
Podobnie sprawa ma się z tradycyjnymi pogaczami (po węgiersku pogacsa) http://www.mindmegette.hu/egyszeru-sajto...csa.recept http://turkusowakropka.com/wp/wegierskie-pogacze/ , które coraz trudniej kupić t.j. te prawdziwe. Chwytając od góry powinny się rozwarstwiać, albowiem składają się z paru warstw ciasta.
Dawno, dawno temu można było wszędzie kupić prawdziwe pogacze a dziś praktycznie na wymarciu albowiem to co jest w sklepach tylko z zewnątrz je przypomina a w środku klasyczna buła. W fornetti też są dostepne ale to jedynie namiastka tych prawdziwych. Pagacze są fajna zakąską pod piwo czy wino. Najlepsze są serowe chociaż te ze skwarkami też mają swój niepowtarzalny smak, ale niektórzy ich nie lubią, ponieważ są pieprzne.
W ubiegłym roku w poszukiwaniu prawdziwych strucli zrobiliśmy na rowerach ok. 60 km wzdłuż Balatonu i niestety nigdzie nie mogliśmy kupić takich prawdziwych.
Podobnie sprawa ma się z tradycyjnymi pogaczami (po węgiersku pogacsa) http://www.mindmegette.hu/egyszeru-sajto...csa.recept http://turkusowakropka.com/wp/wegierskie-pogacze/ , które coraz trudniej kupić t.j. te prawdziwe. Chwytając od góry powinny się rozwarstwiać, albowiem składają się z paru warstw ciasta.
Dawno, dawno temu można było wszędzie kupić prawdziwe pogacze a dziś praktycznie na wymarciu albowiem to co jest w sklepach tylko z zewnątrz je przypomina a w środku klasyczna buła. W fornetti też są dostepne ale to jedynie namiastka tych prawdziwych. Pagacze są fajna zakąską pod piwo czy wino. Najlepsze są serowe chociaż te ze skwarkami też mają swój niepowtarzalny smak, ale niektórzy ich nie lubią, ponieważ są pieprzne.