20-12-2016, 10:14
(20-12-2016, 9:27)Tomeq napisał(a): ... jaki gatunek ryby jest sprzedawany na węgierskich basenach np. w Saropstak bo tam zazwyczaj taką kupuje i bardzo mi smakuje ... Jestem wędkarzem i przypuszczam, że to coś z rodziny okoniowatych.
Dobrze to ująłeś, ryba z rodziny drapieżnych... białe mięso, bez ości, po usmarzeniu trzyma się kupy, nie rozpada się na kawałki, najważniejsze jest smaczne. Smażalnie chętnie serwują ten przysmak, jednak on nie ma nic wspólnego z rybami żyjącymi w węgierskich wodach.
Jeszcze w latach 70-tych ub, wieku sprowadzono tą już "filetowaną" formę na Węgry i do dziś jest stałym daniem prawie wszędzie: knajpki, restauracje polecają "na świerzo" szczególnie w okresie letnim i w różnych cenach.
Ja widziełem tą "rybkę", ale tylko na talerzu - pierwszy raz nad Balatonem, gdy jeszcze nie było tam tylu turystów... ta ryba jest morskim gatunkiem z dorszowatych, to morszczuk (węg. hekk).