(04-02-2018, 14:42)adam83 napisał(a): ... podróż z Balatonfured do Siofok była możliwa i trwa w przybliżeniu 55 minut i był to bezpośredni kurs bez przystanków. Mam nadzieję, że taka trasa to rozsądny wybór dla rodziny, zwłaszcza że chcemy pospacerować i zobaczyć jak Siofok wygląda. I że Balatonfured - Siofok jako że jest to końcowy punkt trasy, nie będzie problem aby zmieścić się w Balatonfured na początku drugiej połowy lipca na prom.
I teoretyczne pytanie: Ostatni kurs ze Siófok do Balatonfured jest o 16:00. Co jeśli z jakiś powodów moja rodzina nie wsiądzie na niego? Czy jest jakaś późniejsza alternatywa powrotu na drugi brzeg, inna niż taksówka?
Jeśli odjedzie ostatni statek z Siófok, wówczas do Balatonfüred możesz dojechać:
- pociągiem, z 1 przesiadką w Székesfehérvár, podróż trwa 2,5-3.5 godziny, więc odradzam.
- autobusem, z 1 przesiadką w Veszprém lub Balatonakarattya, podróż trwa 1,5-2,5 godziny, trochę lepiej.
- Siófok w okresie letnim ma b.dobre połączenie z Szántód. Pomiędzy Szántód i Tihany w okresie letnim kursuje prom i statek (przeprawa ok. 10 min.). Od przystani w Tihany do Balatonfüred (ok. 15 km) kursuje autobus. Łatwo też jest o "auto-stop", nawet na promie można popytać o możliwości dowozu do Balatonfüred. Zdarzyło mi sie tak jechać we trójkę.