14-03-2018, 21:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2018, 21:27 przez wesolymarek.)
Jakiś czas temu widziałem w sieci dokument przedstawiający prośbę PKP Intercity o przyznanie dostępu do torów dla nowych planowanych pociągów. Wiadomo, przydzielenie takiego dostępu nie oznacza, że pociąg zostanie uruchomiony, a jedynie znosi jedną z przeszkód. Mimo to, moją uwagę zwróciła propozycja pociągu EN Metropol w relacji Berlin - Wrocław - Budapeszt.
Ciekawe, czy to się uda? Ja trzymam kciuki, bo w końcu z Wrocławia trudno jest pojechać na południe (a w szczególności na Węgry lub na Słowację!), a i do Berlina dalekobieżne połączenie może być sensowne - o ile czas przejazdu będzie sensowny. Tym bardziej przy zwijaniu się PolskiegoBusa czy jak to oficjalnie się mówi, połączeniu z FlixBusem
Dokument można znaleźć na stronie Urzędu Transportu Kolejowego, najlepiej plik XLSX (a w nim ostatni arkusz).
Ciekawe, czy to się uda? Ja trzymam kciuki, bo w końcu z Wrocławia trudno jest pojechać na południe (a w szczególności na Węgry lub na Słowację!), a i do Berlina dalekobieżne połączenie może być sensowne - o ile czas przejazdu będzie sensowny. Tym bardziej przy zwijaniu się PolskiegoBusa czy jak to oficjalnie się mówi, połączeniu z FlixBusem
Dokument można znaleźć na stronie Urzędu Transportu Kolejowego, najlepiej plik XLSX (a w nim ostatni arkusz).