20-06-2020, 14:29
Parkowanie w Budapeszcie szczególnie w okresie wakacji jest uciążliwe, sam tego doświadczyłem... Kilkanaście lat temu doszedłem do wniosku, że nocleg"w Budapeszcie należy dobierać i dopasować do możliwości parkowania. Zawsze szukałem miejsca noclegowego"w strefie, gdzie parkowanie jest gratis. Starałem się wybierać miejsca do których bardzo łatwo dojechać komunikacją miejską, a ta w Budapeszcie jest znakomita. Początkowo szukałem noclegów"tylko w Budapeszcie, potem trochę dalej od centrum miasta, aby w końcu dojść do wnisku że najwygodniej, najtaniej i w mirę wygodnie z dala od zgiełku miasta "pomieszkać" można na obrzeżach w miejscu do którego dojedzie się też i kolejką HÉV w ok.15-20 minut. Na czas pobytu wykupić można bilet wielo-dniowy dla 1-5 osób i bezproblemowo kursować. W ten sposób parkowanie miałem bezpieczne na podwórzu lub przed domem na zatoczce. Zaoszczędziłem na parkowaniu, paliwie, nie trzeba było stać w korku. Można było wypić wino czy piwo kiedy się ma ochotę... Jeden minus, to w nocy nie spóźnić się na ostatni kurs.