01-12-2020, 11:43
(27-11-2020, 12:59)marszewczak77 napisał(a): Myślę sobie czasem, że dynastię Andegawenów dopadła chyba jakaś klątwa. Młodszy brat Ludwika, Andrzej nie przeżył młodości. Ludwikowi urodziły się same córki i wygasła potężna dynastia, która jeszcze przez wiele lat mogła rządzić tą częścią świata. Oczywiście w sojuszu z Królestwem Polski.
Jak sądzicie, czy gdyby Andegaweni przetrwali dłużej, losy Węgier i Polski potoczyłyby się lepiej?
marszewczak77 napisał 30 listopada 2020 r. :
Oczywiście, ale ostatecznie jest to forum poświęcone Węgrom, więc zadałem pytanie o Andegawenów
Po prostu wydaje mi się, że taki solidny andegaweński "szaniec" południowy byłby czymś nieocenionym dla Polski, która dzięki temu mogłaby skoncentrować się na problemach północnych i przede wszystkim wschodnich.
Na Węgrzech Ludwik I Wielki (węg.: I. Nagy Lajos) to wybitny król. W Polsce ten król to tylko Ludwik Węgierski, nie czieszył się uznaniem, nie uzyskał rozgłosu.
Wschodnie rubieże ... 200 lat później w Polsce panował Stefan Batory. Wojował z Wielkiem Księstwem Moskiewskiem i zwyciężył. Niestety, po śmierci króla Stefana Batorego losy Polski poszły w złym kierunku.