08-11-2021, 7:54
Program nie został jeszcze podany. Znalazłam tylko te informacje.
W Debreczynie rodzi się specjalny festiwal z potraw Wielkiej Niziny przyrządzanych z lokalnych gęsi i cydru z win z Egeru.
Według dziecięcej piosenki warto wybrać się do Debreczyna po indycze koguty, w okolice Dnia Marcina, gęsi hodowane na lokalnych farmach i przyrządzane z nich jedzenie kusi stolicę Wielkiej Niziny. Organizatorzy Gęsiej Śpiączki używają około 2-3 ton składników do przygotowania dań z gęsi na dużym stole Martina: z tony gęsich skórek robią skwarki i pieczą około 2000 do 2500 chrupiących udek gęsich. Oprócz gęsiego udka z piekarnikiem serwowany będzie również pieczony filet z gęsiej piersi, gołąbki z gęsiną i gęsiny, ale będzie też można skosztować cebulowych gęsich wątróbek, gęsiny gulaszowej, gęsiny i kapusty agrestowej.
Gospodarze wydarzenia wiedzą też, że „ci, którzy nie piją młodego wina w Dzień Marcina, są spragnieni przez cały rok”, dlatego organizują imprezę, która zamienia Plac Kossutha w wesołą krzątaninę z zaangażowaniem winiarzy z Egeru – i wykonawców z Egeru oprócz lokalnych zespołów.
Każdy, kto zaliczy pyszne kęsy, może najechać na targ rozładunkowy lub popijać grzane wino na oczach Wielkiego Kościoła w tle.
Spóźniłeś się, bo w Hajduszoboszlo od piątku do niedzieli był Festiwal gęsi. Postawili parę straganów z winem, miodem, wyrobami z drewna itp. oraz duży namiot gastronomiczny.
W Debreczynie rodzi się specjalny festiwal z potraw Wielkiej Niziny przyrządzanych z lokalnych gęsi i cydru z win z Egeru.
Według dziecięcej piosenki warto wybrać się do Debreczyna po indycze koguty, w okolice Dnia Marcina, gęsi hodowane na lokalnych farmach i przyrządzane z nich jedzenie kusi stolicę Wielkiej Niziny. Organizatorzy Gęsiej Śpiączki używają około 2-3 ton składników do przygotowania dań z gęsi na dużym stole Martina: z tony gęsich skórek robią skwarki i pieczą około 2000 do 2500 chrupiących udek gęsich. Oprócz gęsiego udka z piekarnikiem serwowany będzie również pieczony filet z gęsiej piersi, gołąbki z gęsiną i gęsiny, ale będzie też można skosztować cebulowych gęsich wątróbek, gęsiny gulaszowej, gęsiny i kapusty agrestowej.
Gospodarze wydarzenia wiedzą też, że „ci, którzy nie piją młodego wina w Dzień Marcina, są spragnieni przez cały rok”, dlatego organizują imprezę, która zamienia Plac Kossutha w wesołą krzątaninę z zaangażowaniem winiarzy z Egeru – i wykonawców z Egeru oprócz lokalnych zespołów.
Każdy, kto zaliczy pyszne kęsy, może najechać na targ rozładunkowy lub popijać grzane wino na oczach Wielkiego Kościoła w tle.
Spóźniłeś się, bo w Hajduszoboszlo od piątku do niedzieli był Festiwal gęsi. Postawili parę straganów z winem, miodem, wyrobami z drewna itp. oraz duży namiot gastronomiczny.