07-10-2023, 14:06
(01-06-2014, 22:51)Waldek napisał(a): Niedawno odnalazłem stronę Polskiego Samorządu XVII dzielnicy Budapesztu. Na tej stronie pośród wielu ciekawych materiałów znajduje się prawdziwa perełka: Encyklopedia (leksykon, słownik) polsko-węgierska.Też kiedyś (okolice 2016-2017, mniej więcej wtedy, kiedy Ty pisałeś Waldku ten post) trafiłem na tę stronę i byłem pod ogromnym wrażeniem. Twórca tej "kopalni wiedzy", p. András Buskó zmarł w listopadzie 2020 r. i niestety jego dorobek częściowo "przepadł" - to wielka strata, ponieważ raczej tworzył te wszystkie encyklopedie z myślą o tym, aby służyły innym. Próbowałem wchodzić na te słowniki przez web.archive ale nic to nie dało. Pan Buskó był związany z magazynem Polákia, którego strona cały czas działa; mają też grupę na FB "Polakia Magazin" - może jest tu na forum ktoś związany z tym środowiskiem i mógłby się zorientować, czy dałoby się te prace umieścić z powrotem w domenie publicznej? A może są gdzieś na ich stronie, ale zakamuflowane? (szukałem, ale nic nie znalazłem)
(...)
Z tej samej witryny można ściągnąć słowniki tematyczne polsko - węgierskie:
- akustyczny
- informatyczny
- włókiennictwa
- erotyczny (+18)
W owym 2017r. miałem ograniczony transfer internetowy i niestety wszystkiego nie ściągnąłem - ale część tak Poniższe linki prowadzą do mojego dysku google, z którego możecie sobie ściągnąć materiały:
encyklopedia HU->PL cała + encyklopedia PL->HU - tylko do haseł na "L";
Słownik akustyczny;
Słownik włókiennictwa;
I jeszcze pozostałe 3 słowniki, ale to już nie p. Andrása:
Słownik tematyczny z 2005 r. stworzony na UAM;
Wielki Słownik PL->HU Reychmanna;
Wielki Słownik HU->PL Reychmanna.