20-12-2012, 22:20
Przepis, jaki znalazłem na stronie ugotowani.tvn.pl, zawiera następujące składniki:
- 25dkg tłustego twarogu, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, łyżka słodkiej śmietanki, sok z połowy cytryny,
- polewa: 70 g czekolady gorzkiej, 50 g masła, 2 łyżki kakao, 1 łyżka mleka.
Zmiany, jakie wprowadziłem:
1) zamiast mleka - też śmietanka,
2) nie formuję kulek z masy serowej, składniki polewy rozgrzewam na parze, a potem mieszam z masą serową - wcześniej trzymałem się zasad i masę serową uformowaną na paluszki dawałem do zamrażarki, by po ok. godzinie polać ją polewą - nie wyszło za dobrze. Teraz mam jednolitą masę - i każdy kawałek smakuje tak samo - Mistrzowie z Mateszalka mogą robić wspaniałe batoniki, ja jako amator pozostanę przy mojej wersji. I tak jest szybciej - nie trzeba dawać do zamrażarki, wystarczy lodówka.
Jo etvagyat!
- 25dkg tłustego twarogu, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, łyżka słodkiej śmietanki, sok z połowy cytryny,
- polewa: 70 g czekolady gorzkiej, 50 g masła, 2 łyżki kakao, 1 łyżka mleka.
Zmiany, jakie wprowadziłem:
1) zamiast mleka - też śmietanka,
2) nie formuję kulek z masy serowej, składniki polewy rozgrzewam na parze, a potem mieszam z masą serową - wcześniej trzymałem się zasad i masę serową uformowaną na paluszki dawałem do zamrażarki, by po ok. godzinie polać ją polewą - nie wyszło za dobrze. Teraz mam jednolitą masę - i każdy kawałek smakuje tak samo - Mistrzowie z Mateszalka mogą robić wspaniałe batoniki, ja jako amator pozostanę przy mojej wersji. I tak jest szybciej - nie trzeba dawać do zamrażarki, wystarczy lodówka.
Jo etvagyat!