26-12-2012, 11:12
Lencsefőzelék : Legumina z soczewicy jest potrwa tradycyjnie spozywana przez Wegrow 1-go stycznia. Wedle ludowych wierzen smbolizuje pomyslnosc w Nowym Roku.
Stosunkowo latwo sie ja przyrzadza (wiem, co mowie, bo kucharka ze mnie zadna).
Potrzebne produkty:
25 dkg soczewicy
1 nieduza cebula
1 lyzka soli
1-2 listki bobkowe
olej
2 czubate lyzki maki
1 lyzka papryki
2-3 dl mleka
1 duza lyzka smietany
1-2 krople octu
sol, czarny pieprz do smaku
Soczewice trzeba najpierw namoczyc na 6-8 godzin przed gotowaniem (potrzebuje duzo wody). Pozniej odlewamy wode do pojemnika. Cebule kroimy na wieksze kawalki i dodajemy do soczewicy. Dodajemy nowa wode, tak aby zakryla soczewice na 4 cm. Dodajemy do tego 1 lyzke soli i listek bobkowy. Gotujemy na wolnym ogniu. W ciagu gotowania tworzy sie brazowa piana, ktora nalezy zbierac.
Jak juz soczewica jest miekka, odlewamy wode prawie w calosci i dodajemy mleka.
Robimy zasmazke:olej+maka+papryka i dodajemy do soczewicy. Na malym ogniu mieszamy az zacznie bulgotac i sie zagesci. Jesli chcemy rzadsza, dolejmy wiecej mleka.
Jak juz uzyskamy odpowiednia konsystencje, dodajemy ocet i smietane. Na koncu sol i pieprz.
Jest wiele wariantow powyzszej potrawy. Mozna dodac slonine, czosnek, a takze troche mustardy i skorke cytryny startej na tarce.
Jó étvágyat!
Stosunkowo latwo sie ja przyrzadza (wiem, co mowie, bo kucharka ze mnie zadna).
Potrzebne produkty:
25 dkg soczewicy
1 nieduza cebula
1 lyzka soli
1-2 listki bobkowe
olej
2 czubate lyzki maki
1 lyzka papryki
2-3 dl mleka
1 duza lyzka smietany
1-2 krople octu
sol, czarny pieprz do smaku
Soczewice trzeba najpierw namoczyc na 6-8 godzin przed gotowaniem (potrzebuje duzo wody). Pozniej odlewamy wode do pojemnika. Cebule kroimy na wieksze kawalki i dodajemy do soczewicy. Dodajemy nowa wode, tak aby zakryla soczewice na 4 cm. Dodajemy do tego 1 lyzke soli i listek bobkowy. Gotujemy na wolnym ogniu. W ciagu gotowania tworzy sie brazowa piana, ktora nalezy zbierac.
Jak juz soczewica jest miekka, odlewamy wode prawie w calosci i dodajemy mleka.
Robimy zasmazke:olej+maka+papryka i dodajemy do soczewicy. Na malym ogniu mieszamy az zacznie bulgotac i sie zagesci. Jesli chcemy rzadsza, dolejmy wiecej mleka.
Jak juz uzyskamy odpowiednia konsystencje, dodajemy ocet i smietane. Na koncu sol i pieprz.
Jest wiele wariantow powyzszej potrawy. Mozna dodac slonine, czosnek, a takze troche mustardy i skorke cytryny startej na tarce.
Jó étvágyat!