26-03-2013, 15:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2013, 16:00 przez Helka Travel.)
(26-03-2013, 12:15)Alka napisał(a): w tym roku w ostatnim tygodniu sierpnia wybieramy się nad Balaton
mozecie polecic jakąś konkretną miejscowość?
Witam!
Wygląda na to, że już korespondujemy przez maila, ale odpiszę i tutaj, żeby więcej osób mogło przeczytać.
Z małymi dziećmi raczej bym polecała południowy brzeg Balatonu. Więcej na ten temat tutaj:
Północny i południowy brzeg Balatonu - prawdy i mity
Jeśli chodzi o konkretną miejscowość, to jest to bardzo indywidualna sprawa. Ja jestem zachwycona Siófok, dlatego że oferuje bardzo dużo różnych możliwości, a zarazem ma wiele cichych, uroczych zakątków. Bardzo malowniczą miejscowością jest Balatonföldvár, natomiast zupełnie nie podoba mi się Balatonlelle, które ma swoich zagorzałych fanów, a mi wydaje się zbyt monotonne.
Proszę jednak pamiętać, że cały Balaton ma raptem 77 km długości. Miejscowości przeważnie płynnie przechodzą jedna w drugą, a poszczególne miasteczka dzieli 10 - 20 km. Ja bym się bardziej sugerowała ceną i standardem zakwaterowania - całą resztę łatwo pozwiedzać, bez względu na to, gdzie się mieszka. Samochodem to nie są żadne odległości (przejechanie Warszawy z jednego jej krańca na drugi to jest wyczyn!), wzdłuż brzegu biegnie linia kolejowa, a na drugi brzeg pływają statki wycieczkowe lub prom samochodowy.
Każde nadbalatońskie miasteczko dysponuje też odpowiednią infrastrukturą pod kątem turystów. Wszędzie są sklepy, supermarkety, knajpki, plaże i typowo wakacyjne atrakcje. Nie w każdej miejscowości jest port, ale w każdej jest stacja kolejowa.
Letnicy ciągną nad Balaton od ponad 100 lat, więc próżno tu szukać "peryferii świata". To pięknie zagospodarowany turystyczny region oferujący wszystko, co potrzebne do udanego wypoczynku.