Langos - przepis
#9
Mój przepis:
• 50 dkg mąki
• 3 dkg drożdży
• 2 dl mleka
• Woda, sól, 2 łyżki oleju, odrobinka cukru
• Olej do smażenia
Wodę i mleko podgrzać. Tą odrobinkę cukru razem z rozdrobnionymi drożdżami w szklance zalewam 1 dl mleka, przykrywam i niech sobie dojdzie.
W misce mieszam mąkę i sól, robię wgłębienie do którego wlewam drożdże (wcześniej przygotowane) ze szklanki + 2 łyżki oleju + pozostałe mleko z odrobiną ciepłej przegotowanej wody. Mieszam. Przy dodawaniu wody pamiętajmy, aby ciasta nie schłodzić! Gotowe ciasto w sporej rozmiarów misie odstawiam, aby wyrosło. Gotowe ciasto, tłustymi od oleju rękami na tacy też wcześniej olejem smarowanej dzielę na porcje. Pod przykryciem (obrusek) dalej rośnie. Gdy wyrosło jest gotowe do smażenia. Smażę w dużej ilości oleju. Olej musi być gorącym. Rozciągnięte porcje formuję na placuszki, kładę na gorącym oleju… obie strony smażę. Gotowe kładę na sitko, aby olej spłynął, następnie kładę gotowe już langosze na papier, by ten ostatecznie podsuszył je, odciągając pozostałości oleju.
Do konsumpcji lekko solę, śmietaną przyprawioną (roztartym czosnkiem) smaruję powierzchnię langosza i posypuję, nakładam wcześniej na tarce bardzo drobno rozdrobniony żółty ser.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Langos - przepis - przez mmax88 - 16-07-2013, 21:58
RE: Langos - przepis - przez Beholder - 16-07-2013, 22:17
RE: Langos - przepis - przez czesieko - 16-07-2013, 22:27
RE: Langos - przepis - przez aldona335 - 30-01-2018, 15:23
RE: Langos - przepis - przez mmax88 - 16-07-2013, 22:44
RE: Langos - przepis - przez Beholder - 16-07-2013, 22:50
RE: Langos - przepis - przez mmax88 - 16-07-2013, 22:51
RE: Langos - przepis - przez czesieko - 16-07-2013, 22:53
RE: Langos - przepis - przez Beholder - 16-07-2013, 23:06
RE: Langos - przepis - przez Sztasek - 17-07-2013, 8:23
RE: Langos - przepis - przez mmax88 - 17-07-2013, 17:49
RE: Langos - przepis - przez mmax88 - 18-07-2013, 18:16
RE: Langos - przepis - przez piablo75 - 28-12-2017, 20:15
RE: Langos - przepis - przez eplus - 30-01-2018, 20:53



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości