19-08-2015, 14:39
(19-08-2015, 13:11)hanek napisał(a): ... pytania ... o wina !!! a właściwie czy zawierają siarczyny i jak tego szukać na butelkach.
Obecność dwutlenku siarki i sulfitów jest dozwolona w niektórych artykułach spożywczych, w winie też. Jeśli zawartość siarki w winie jest większa niż 10 mg/litr, wówczas należy to podać do wiadomości konsumenta robiąc odpowiedni wpis na etykietce ... .
Ostatnio kupione wina na etykietce miały wpisy:
- (E 220) kén-dioxidot tartalmaz ... zawiera dwutlenek siarki. Ile?
- była też flaszka z napisem szulfitokat tartalmaz... zawiera siarczyny. Jakie siarczyny i ile?
Wiadomo, że zawartość "siarki" w winie może być gwarancją jego ochrony (zatrzymuje fermentację, zabija mikroby szkodliwe dla aromatu...), dlatego do wina dodaje się dwutlenek siarki i niektóre sulfity.
Kupując wino w sklepie należy dobrze poczytać etykietę ile tej "siarki" czy "przeciwutleniaczy" zawiera trunek ... i tu mamy rebusik do zgryzienia.
Wino w większych ilościach kupuję od "jednego znajomego Pana", bo wiem, że nie dodaje antyutleniaczy, nie dodaje sulfitów - jedynie przed procesem dekantacji w beczce ćmi się wstążka nasiąknięta siarką, powstały jako produkt spalania dwutlenek siarki podczas dekantacji jest wypierany z beczki przez .