Węgierski kociołek (bogrács)
#15
Jak już mamy bogracz, to ... do roboty Uśmiech
Zupa gulaszowa z zacierką
• 60-70 dkg łopatki wieprzowej
• 2 cebule
• 4-5 ząbki czosnku
• 2 pomidory
• 2 papryki zielone
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 mały seler
• 3 ziemniaki
• smalec lub olej
• sól, pieprz
• 2 łyżki stołowe papryki (mielona)
• kminek mielony
• vegeta lub kostka rosołowa
• krem z papryki
Zacierka: 1 jajko, sól, mąka

Przepis
1. Mięso kroimy w kostki, cebulę należy rozdrobnić lub pokroić na drobniutkie kostki, obrane ze skórki pomidory i paprykę też kroimy w kostki, csosnek wyciskamy lub rozcieramy na drobnej tarce, marchaw i pietruszkę kroimy w plasterki (kółka), seler i ziamniaki kroimy w kostkę.
2. W bograczu na smalcu (oleju) zeszklić lekko posoloną cebulę. Pamiętajmy o mieszaniu, by sią nie przypaliła. Ponieważ to zupa, więc należy użyć kociołka zwężającego się ku górze.
3. Bogracz odsuwamy z ognia i do zeszklonej cebuli dodajemy mielonej papryki i mieszamy. Jak już nie ma grudek należy do bogracza wsypać pokrojone w kostki mięso mieszając je do momentu aż zmieni kolor na jaśniejszy.
4. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, pokrojone pomidory, paprykę, vegetę, sól, kminek i pamiętamy o mieszaniu aby nie przypalić. Po pewnym czasie mięso wypuści rosołek – wówczas do bogracza dolewamy wody tyle, aby nad warstwą mięsa było jej 2-3 cm. Bogracz doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
5. Do miękkiego już mięsa dodajemy pokrojone w plasterki warzywa (marchew, pietruszka). Jeśli wody jest za mało, należy uzupełnić i gotujemy dalej, pamiętając o kosztowaniu i przyprawiamy do smaku według uznania. Teraz bogracz przykrywamy pokrywką i dogotowujemy na delikatnym ogniu. Ziemniaki dodajemy na końcu, pamiętajmy o delikatnym ogniu, aby ich nie roztgotować.
6. W międzyczasie ugniatamy ciasto na zacierkę z jajka i męki, lekko solimy. Zacierkę szczypiemy i gotujemy w zupie gulaszowej – tak lepiej smakuje.
7. Taką zupę możemy ugować też na mięsie wołowym.
Smacznego... jó étvágyat Wino
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Węgierski kociołek (bogrács) - przez fvg - 12-07-2012, 21:20
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez Ewa - 26-07-2012, 1:20
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez Waldek - 26-07-2012, 10:35
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez fvg - 26-07-2012, 9:40
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez Ewa - 26-07-2012, 12:23
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez Ewa - 26-07-2012, 12:19
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez fvg - 26-07-2012, 12:55
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez fvg - 26-07-2012, 16:31
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez Ewa - 26-07-2012, 17:08
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez gon178 - 12-08-2013, 8:25
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez gon178 - 26-07-2013, 10:45
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez Sztasek - 26-07-2013, 15:13
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez Sztasek - 27-07-2013, 14:08
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez Anka - 23-08-2013, 10:40
RE: Węgierski kociołek (bogrács) - przez Sztasek - 27-10-2013, 21:23

Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Gulasz węgierski z bográcsa fvg 23 12,730 26-09-2019, 17:31
Ostatni post: eplus
  Węgierski deser fvg 28 42,733 12-01-2019, 17:24
Ostatni post: Valka



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości