Boże Ciało 2025
witam

za parę dni długi weekend zwiany z Bożym Ciałem planuje sie wybrać w stronę Egeru zaliczyć tam termy i baseny w Demjen czy cos jeszcze polecicie ciekawego po drodze lub tez jakiś fajna miejscówkę do spania
trasa jaka będę się poruszał to Sanok - Radoszyce - Humenne - Sátoraljaújhely - Miszkolc - Eger

pozdro  Flaga polska Flaga węgierska
Odpowiedz
Cześć
Polecam zjechać w Miskolcu do Lillafüredi vízesés piękne miejsce i super trasa lasami bukowymi.
Obok wodospadu jest przystanek kolejki wąskotorowej, którą warto się przejechać -bilety kupisz w kasie obok.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Ostatni odcinek (Miszkolc-Eger) można pokonać jadąc drogą 100-zakrętów
którymi przebija się przez Góry Bukowe
Wcześniejszy odcinek ( Sátoraljaújhely - Miszkolc) tam można na krótko zajechać 
do leżącego opodal Hercegkút aby zobaczyć przepiękne i niepowtarzalne piwniczki rozsiane po zboczu.
Takich w Egerze nie zobaczysz.
Odpowiedz
Blisko drogi M30 jest do zobaczenia jeszcze Boldogkő vára, na miejscu jest restauracja rycerska, w której podają fajne jedzenie.
Odpowiedz
(09-06-2025, 21:51)Mamut napisał(a): Ostatni odcinek (Miszkolc-Eger) można pokonać jadąc drogą 100-zakrętów
którymi przebija się przez Góry Bukowe
Wcześniejszy odcinek ( Sátoraljaújhely - Miszkolc) tam można na krótko zajechać 
do leżącego opodal Hercegkút aby zobaczyć przepiękne i niepowtarzalne piwniczki rozsiane po zboczu.
Takich w Egerze nie zobaczysz.

Jak jechałem tamtędy zdaje się 2 lub 3 lata temu, to z naprzeciwka na lawecie jechały dwa samochody z porozbijanymi przez spadające kamienie szybami. Ale droga piękna.
Odpowiedz
(06-06-2025, 16:54)Tony-snk napisał(a): witam

za parę dni długi weekend zwiany z Bożym Ciałem planuje sie wybrać w stronę Egeru zaliczyć tam termy i baseny w Demjen czy cos jeszcze polecicie ciekawego po drodze lub tez jakiś fajna miejscówkę do spania
trasa jaka będę się poruszał to Sanok - Radoszyce - Humenne - Sátoraljaújhely - Miszkolc - Eger

pozdro  Flaga polska Flaga węgierska

Jest jeszcze taki bajer jak zdaje się Tengerszem - Karolyfalva - miejsce, gdzie dawniej wydobywano materiał do produkcji kół młyńskich, zalane wodą. Bardzo widokowe, tyle że trzeba dobry kawałek zasuwać od parkingu w górę. Uważam, że warto, pomimo że wylazłem tam z bolącym kręgosłupem.  Język
Odpowiedz
(11-06-2025, 13:09)Mac_pl napisał(a): Jest jeszcze taki bajer jak zdaje się Tengerszem - Karolyfalva - miejsce, gdzie dawniej wydobywano materiał do produkcji kół młyńskich, zalane wodą. Bardzo widokowe, tyle że trzeba dobry kawałek zasuwać od parkingu w górę. Uważam, że warto, pomimo że wylazłem tam z bolącym kręgosłupem.  Język

Tak, to piękna miejscówka opisywana kilka razy na naszym forum
ale trzeba jej poświęcić więcej czasu, minimum  ze 3 godziny
Odpowiedz