22-08-2012, 12:05
(22-08-2012, 11:28)Orvos napisał(a): (...) zupa bożonarodzeniowa na stronie www.tokaj-turizmus.hu
Kremowa bożonarodzeniowa zupa winna
Składniki na 4 porcje:
4 goździki,
mielony cynamon,
cytryna,
0,4 l tokaji édes szamorodni (=tokaji słodki szamorodni),
0,12 kg cukru
8 szt żółtek jaj kurzych,
400 ml słodkiej śmietanki 30 % do ubijania
Przygotowanie:
0,8 l wody zagotować z goździkami, cynamonem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, dolać wino i gotować. Przecedzić (przepis ze strony pomija tą czynność)
Cztery żółtka utrzeć z cukrem aż będą białe. Dodajemy do zupy ciągle mieszając powoli, żeby się nie ścięły. Następnie, ciągle mieszając, doprowadzamy jeszcze raz zupę do wrzenia. Pozostałe 4 żółtka mieszamy ze śmietanką. Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy do niej, ciągle mieszając, żółtka wymieszane ze śmietanką. Wystudzoną zupę wstawiamy do lodówki.
Zupę podajemy przybraną bitą śmietaną z odrobiną mielonego cynamonu i kilkoma rodzynkami.