28-09-2012, 22:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2012, 22:23 przez winiarniawegierska.)
Owocowe grzane wino
Grzane wino może być ekscytujące, gdy dodamy odrobinę owoców.
składniki dla 2 osób:
1/2 butelki białe wytrawne lub czerwone wino (375 ml)
18 ml wody
1 średne kwaśne jabłko
1 gruszka
2 mandarynki
2 gałka cynamonu
13-15 szt goździków
1 anyż gwiazdkowy
4 łyżki cukru
1-2 szerokie plasterki skórki z cytryny
sok z cytryny
Obieramy owoce, kroimy na małe kawałki, mandarynki dzielimy na ząbki,
Wino i wodę wlewamy do garnka, dodajemy owoce, przyprawy, cukier i skórkę z cytryny.
Gotujemy razem kilka minut, aż owoce lekko zmiękną.
Dodajemy trochę soku z cytryny i wyciągamy przyprawy.
Wino pijemy na gorąco, a owoce jemy łyżką.
Grzane wino z jabłek
Delikatne grzane wino z jabłek, również dla tych, którzy nie lubią mocnych alkoholi.
składniki:
70 ml słodkiego czerwonego wina
30 ml wody
4 łyżki cukru
10 szt goździków
1 gałkę cymanu
Zetrzeć odbrobinę skórki z cytryny
1 jabłko
Obieramy jabłka i wycinamy środek.
Wszystko wkładamy do garnka i gotujemy do wrzenia, gotujemy jeszcze 5 minut. i gotowe.
Przecedzamy wino, jabłka rzucamy z powrotem do wina.
Grzane wino może być ekscytujące, gdy dodamy odrobinę owoców.
składniki dla 2 osób:
1/2 butelki białe wytrawne lub czerwone wino (375 ml)
18 ml wody
1 średne kwaśne jabłko
1 gruszka
2 mandarynki
2 gałka cynamonu
13-15 szt goździków
1 anyż gwiazdkowy
4 łyżki cukru
1-2 szerokie plasterki skórki z cytryny
sok z cytryny
Obieramy owoce, kroimy na małe kawałki, mandarynki dzielimy na ząbki,
Wino i wodę wlewamy do garnka, dodajemy owoce, przyprawy, cukier i skórkę z cytryny.
Gotujemy razem kilka minut, aż owoce lekko zmiękną.
Dodajemy trochę soku z cytryny i wyciągamy przyprawy.
Wino pijemy na gorąco, a owoce jemy łyżką.
Grzane wino z jabłek
Delikatne grzane wino z jabłek, również dla tych, którzy nie lubią mocnych alkoholi.
składniki:
70 ml słodkiego czerwonego wina
30 ml wody
4 łyżki cukru
10 szt goździków
1 gałkę cymanu
Zetrzeć odbrobinę skórki z cytryny
1 jabłko
Obieramy jabłka i wycinamy środek.
Wszystko wkładamy do garnka i gotujemy do wrzenia, gotujemy jeszcze 5 minut. i gotowe.
Przecedzamy wino, jabłka rzucamy z powrotem do wina.