Gulasz węgierski z bográcsa
#1
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
Odpowiedz
#2
Najważniejszy dodatek, bez którego dzisiaj w mojej ocenie nie ma węgierskiego gulaszu, to cudowna papryka. Dołączano ją już w XVII wieku. Jest dość ostra i to danie głównie jej zawdzięcza niepowtarzalny smak.
Odpowiedz
#3
To dobra alternatywa dla grilla, a i jest to w pewien sposób wygodniejsze od tradycyjnego ogniska Uśmiech No i daje więcej możliwości.

Raz miałem przyjemność jeść potrawę z kociołka węgierskiego i muszę przyznać, że warto.
Odpowiedz
#4
Dobrze, że jeszcze nie można poczuć zapachów z komputera, stronkę można zamknąć i znika z oczu, a zapach.... rozpełzłby się po domu i... wieczorne urzędowanie w lodówce UśmiechUśmiechUśmiech.

Taki atrakcyjny sposób na gotowanie tej pysznej potrawy... a jakoś nigdzie poza Węgrami się nie przyjął, może to tak, że grają rolę tradycja, jakiś sentyment (z mlekiem matkiUśmiechUśmiechOczkoOczko)
Odpowiedz
#5
O mój boże, ależ to wygląda... i jak tu nie kochać Węgier?
Odpowiedz
#6
Dziś na Interii "kwaśna zupa gulaszowa".
link: zupa gulaszowa
[url=https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-kwasna-zupa-gulaszowa,nId,2810219][/url]
Jeden z komentarzy:
Cytat: ~Szczery- Dzisiaj (09:53)
Jakbym pokazał ten przepis Węgrom jako zupę gulaszową... to 1000 lat przyjaźni w łeb i wypowiedzenie wojny z miejsca.


Szeroki uśmiech Szeroki uśmiech
Odpowiedz
#7
Szeroki uśmiech To coś ma chyba nawiązywać do korhely gulyás 

Mi na szczęście nikt wojny nie wypowiada, ale Węgrzy uwielbiają moje opowieści, że Polacy jedzą bogracz Szeroki uśmiech Bogrács to kociołek. Trzeba mieć mocne zęby...
Odpowiedz
#8
Wczorajsza kolacja - echa wyjazdu na Węgry...

[Obrazek: 28aa40de77c9853a.jpg]

... cztery lata temu:  Szeroki uśmiech Szeroki uśmiech Szeroki uśmiech Szeroki uśmiech Wino Wino

[Obrazek: fc2554a16844b2ac.jpg]
Odpowiedz
#9
W Biedronce są od jakiegoś czasu zupy w płynie bez konserwantów z krótkim terminem przydatności. Drogie, ale często są w promocjach. Gulaszowa z dodatkiem łyżeczki papryki "z dziadkiem" smakuje prawie tak, jak na Węgrzech. Smacznego!

[Obrazek: 712d5ab45284dc6c.jpg]
Odpowiedz
#10
Jakiś artykuł o kuchni węgierskiej. Sądząc po pierwszej propozycji, to autor prawdopodobnie nie jadł tego na Węgrzech, a także nigdy nawet nie leżał obok kucharki:

https://smaker.pl/newsy-wegierskie-przep...78,a,.html

[img]//static.smaker.pl/article/9/3/4/934b9bdcca78cd05378bdafe766cc933_620.jpg[/img]
Odpowiedz


Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Węgierski ryż Slavekk 1 15 4 godzin(y) temu
Ostatni post: Sztasek
  Węgierski deser fvg 28 44,643 12-01-2019, 17:24
Ostatni post: Valka
  Węgierski kociołek (bogrács) fvg 18 25,710 27-10-2013, 21:23
Ostatni post: Sztasek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości