Zdaję sobie sprawę, że w poszczególnych regionach mogą istnieć różnice, niekiedy kolosalne, dot. poszczególnych potraw (o tym, że każdy gotuje inaczej i swój własny przepis uważa za najlepszy już nie wspomnę ) i chętnie bym je poznała. Lub wręcz przeciwnie - czasem zupełnie odległe kraje łączą podobne potrawy, nierzadko o wspólnym "rodowodzie", a jego wyśledzenie jest niezwykle ciekawe (pisałam o tym chyba w temacie o słodyczach). Zdaję sobie sprawę również z tego, że każdy może przeinterpretować przepisy na swój sposób. Ale też mam pewną awersję do zbyt przekombinowanych interpretacji - pytanie czy wynikających z chęci popisania się, czy po prostu z niewiedzy, czy z jednego i drugiego (a przykłady takich kombinacji miałam okazję niestety poznać, chociaż nie z kuchni węgierskiej). Przyznaję, że nie jestem ekspertem od kuchni węgierskiej, ale właśnie dlatego tym bardziej chcę poznać przepisy, które mi ją przybliżą, a nie coś, co ma z Węgrami może tyle wspólnego, że do potrawy dodana jest papryka, a i to nie zawsze, i próbuje wmówić, że to jest przykład kulinarnej węgierskości.
Gulasz węgierski z bográcsa
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Podobne wątki&hellip | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Węgierski ryż | Slavekk | 0 | 5 |
43 minut(y) temu Ostatni post: Slavekk |
|
Węgierski deser | fvg | 28 | 44,627 |
12-01-2019, 17:24 Ostatni post: Valka |
|
Węgierski kociołek (bogrács) | fvg | 18 | 25,709 |
27-10-2013, 21:23 Ostatni post: Sztasek |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 33 gości