KONKURS: Wygraj praktyczny przewodnik po Węgrzech
#1
Jest nam miło poinformować, że dzięki uprzejmości HelkaTours możemy zorganizować dla Was kolejny konkurs.

Wystarzcy odpowiedzieć na 20 pytań dotyczących Węgier. Spośród autorów prawidłowych odpowiedzi rozlosujemy cztery zestawy książek:

[Obrazek: 5a847b6d946ad.jpg]

Węgry - praktyczny przewodnik, Katarzyna Kociuba

[Obrazek: 33cu97o.jpg]

Rejs po Węgrzech, Katarzyna Kociuba

Odpowiedzi prosimy publikować w postach poniżej. Konkurs trwa do 30.06.2018.

Powodzenia!




Cytat:1. Bibilia z Vizsoly to najstarsza zachowana biblia w całości przetłumaczona na język węgierski.  Biblia liczy sobie 2412 stron, waży ok. 6 kg. Druk rozpoczęto w 1589 r. Przez blisko półtora roku wydrukowano  700–800 egzemplarzy. Z jakiego kraju pochodził papier do druku?

a) Polska
b) Niemcy
c) Węgry

2. Kiełbasa z Gyula (gyulai kolbász) to jedna z najsłynniejszych węgierskich kiełbas. Dlaczego akurat ten rejon wsławił się produkcją kiełbasy? 

a) bo mieszkańcy propagując wieprzowinę, walczyli z Turkami
b) bo chciano wykorzystać resztki papryki (przyprawy w proszku), którą produkowano w pobliskim Szeged (Segedynie) 
c) bo koło Gyula był postój karawan na handlowym szlaku i kupcy tanio sprzedawali słabsze lub ranne zwierzęta 

3. Ile kilogramów malin trzeba, żeby wyprodukować  1 litr palinki o mocy 40%?

a) 10 kg
b) 20 kg
c) 30 kg

4. Parlament w Budapeszcie jest wyjątkowym budynkiem, dlatego że:

a) ma 365 wież – tyle, ile dni w roku
b) każdy ze 152 pomników wewnątrz wykonano ze szwedzkiego marmuru
c) w ogóle nie ma wind

5. Jaką nazwę nosi najwyższy stalagmit na Węgrzech o wys. 19 m, który podziwiać można w Parku Narodowym Aggtelek?

a) Głowa Smoka
b) Gwiezdny Teleskop
c) Język Teściowej

6. Hungaroring, węgierski tor wyścigów Formuły 1, jest dość dobrze znany nie tylko kibicom. Wybierz, które zdanie jest prawdziwe:

a) tor ma 16 zakrętów
b) tor jest położony 20 km od Debreczyna
c) w 2006 r. zadebiutował w roli kierowcy F1 Robert Kubica

7. Który z winnych regionów jest wspomniany w węgierskim hymnie:

a) Badacsony
b) Eger
c) Tokaj

8. Słynne naleśniki z mięsem – hortobágyi palacsinta – swą nazwę zawdzięczają:

a) hrabiemu Hortobágy, którego były ulubionym daniem
b) kucharzowi, który wymyślił to danie na wystawę światową w Brukseli w 1958 r.
c) puszcie Hortobágy, z której tradycyjnie się wywodzą

9. Która linia kolejowa powstała na Węgrzech jako pierwsza? 

a) Pest - Szolnok
b) Pest - Vác
c) Cegléd – Szolnok

10. Karnawał Kwiatów w Debreczynie tradycyjnie odbywa się:

a) w pierwszy dzień wiosny
b) 20 sierpnia w dzień św. Stefana
c) w ostatnią sobotę karnawału

11. W której miejscowości stanęła w 1824 r. pierwsza na Węgrzech choinka?

a) w Esztergomie
b) w Budapeszcie (w Bazylice św. Stefana)
c) w Martonvásár

12. Co jaki czas następuje całkowita wymiana wody w Balatonie?

a) co 2 lata
b) co 5 lat
c) co 6 lat

13. Świeży hekk, czyli smażona ryba powszechnie sprzedawana latem nad Balatonem (friss hekk, fresh hekk, frisch hekk), to w rzeczywistości:

a) sandacz, najszlachetnia ryba żyjąca w Balatonie
b) morszczuk, który w zamrożonej postaci dociera znad Atlantyku
c) nieprzetłumaczalny gatunek ryby, która żyje tylko w Balatonie

14. Przepłynięcie Balatonu wpław jest co roku organizowane na trasie Révfülöp – Balatonboglár. Ale pierwsze udokumentowane przepłynięcie przez człowieka pomiędzy północnym i południowym brzegiem odbyło się w 1880 r. na zupełnie innej trasie. Jakiej?

a) Siófok - Balatonfüred
b) Badacsony - Fonyód
c) Tihany - Szántód

15. Olbrzymi pomnik mitycznego ptaka turula – zarazem największy pomnik ptaka w Europie - znajduje się przy której z węgierskich autostrad?

a) M1
b) M3
c) M7

16. Św. Marcin, który z wielkim prawdopodobnieństwem urodził się w Szombathely, swe święto ma 11 listopada. Wedle węgierskiej tradycji zjeść wtedy trzeba:

a) kaczkę
b) indyka
c) gęś

17. Z czego słynie Komarom?

a) z zamku
b) z systemu twierdz obronnych
c) z bazyliki

18. Liczne źródła wody termalnej odkryto na Węgrzech dzięki poszukiwaniom:

a) gorących źródeł leczniczych
b) złóż ropy i gazu ziemnego
c) złota

19. W jakim paśmie górskim znajduje się najwyższy szczyt Węgier? 

a) w Górach Bukowych
b) w Górach Mátra
c) w Górach Zemplén

20. Kim jest Helka w węgierskiej tradycji?

a) dzielną chłopką, walczącą z Turkami
b) balatońską księżniczką - postacią z bajki
c) nieślubną córką króla Stefana I
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
#2
Gdzie wpisać odpowiedzi - wyświetlają się.
#3
W treści posta. Tak - będą one widoczne dla wszystkich.
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
#4
1 - a
2 - c
3 - a
4 - a
5 - b
6 - c
7 - c
8 - b
9 - b
10 - b
11 - c
12 - b
13 - b
14 - a
15 - b
16 - c
17 - b
18 - b
19 - b
20 - b
#5
Konkurs został zakończony.

Jest nam niezwykle miło poinformować, że przewodnik Pascala (a także książka pt. Rejs po Węgrzech)  trafi w ręce użytkownika:

Aattaa

Serdecznie gratulujemy!  Uśmiech

PS. Skontaktujemy się z Tobą przez PW celem uzyskania adresu wysyłki. Dziękujemy za udział i gratulujemy raz jeszcze! 
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Identyfikacja - rozpoznaj innych forumowiczów na Węgrzech! andrasz 20 12,001 21-05-2018, 13:51
Ostatni post: piablo75



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości