Kuchnia węgierska - PRZEPISY
#61
Zrobiłem przedwczoraj paprykarz ziemniaczany wg przepisu ewykk .Fajne danie jednogarnkowe (w zasadzie) .Dziś dojadłem resztę-muszę powiedzieć ,że po 2 dniach jest trochę lepszy-chyba tak jak bigos lub żurek jest to danie z tych "dojrzewających"Uśmiech. Aha,dodałem pół łyżeczki "Eros Pista" ,żeby moi paniom trochę łzy pociekły....Wprawdzie trzy miesiące przeterminowany (Eros,nie paprykarz),ale jakoś dziwnie bakterie ni pleśnie go się nie imają...Zdziwiony
Odpowiedz
#62
Cześć,
też lubię te naleśniki. Robię je bardzo podobnie jak Waldek, tylko ja używam gulaszu cielęcego i potem mielę. Lepiej się rozsmarowuje :-).
Odpowiedz
#63
Zauważ, że im bardziej na południe , tym bardziej pikantnie. Dlatego nie pleśnieje :-).
Odpowiedz
#64
[Obrazek: DSCN1598.JPG]

Mam nadzieję, że nie będzie nietaktem, jak podam swoją wersję Halaszlé Zmieszany ?

Jest to przepis sprawdzony, a u przekazał mi go kolega Węgier zawodowy kucharz. Parę dni temu robiłam tę zupę na 12 osób, ale proporcje podaje "normalne".
Taką zupę rybną można spotkać wzdłuż zakola Dunaju , w okolicach Budapesztu. A tak naprawdę, to nigdzie nie jadłam innej. Może nie trafiłamOczko.

Składniki:
1 karp ok. 1,5 kg
2 średnie cebule
1,5 łyżki koniecznie dobrej ,słodkiej, mielonej papryki (jeśli nie macie węgierskiej, to firmy Kotanyi jest ok
3 kostki zupy rybnej (halászlé kocka) niekoniecznie
ostra papryka świeża lub suszona lun ostra pasta paprykowa
pieprz, sól do smaku
4 ziarnka ziela ang.
2 listki laurowe

Karpia oczyścić z łusek, odciąć głowę i wyciąć ten nieszczęsny gorzki ząb. Wiem, że tam jest, bo raz mi zepsuł zupę, ale za Boga nie wiem gdzięZdziwiony Na wszelki wypadek wycinam sporo ze środka głowy.
Obcinamy wszystkie płetwy, ogon i dół brzucha. Następnie ściągamy skórę. Wystarczy lekko naciąć i po prostu włożyć rękę do tej "kieszeni".
Resztę ryby kroimy w dzwonka, solimy i wstawiamy do lodówki.
Teraz te wszystkie wszystkie te podroby wkładamy do garnka,
zalewamy zimną wodą (2,5-3l) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy parę minut i ściągamy szumowiny, które na pewno się pojawią.
I dopiero teraz dodajemy pokrojoną byle jak w cebulę i resztę przypraw. Tylko ostrożnie z solą, bo na koniec dodamy posolone wcześniej dzwonka.
Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny.
I teraz zaczyna się zabawaJęzyk
Przelewamy zupę przez sito do drugiego garnka, a to co zostało wykładamy do misy i jak lekko ostygnie wybieramy wszystkie większe ości. Z głowy zostawiam tylko to co zjem Język
Mniejsze ości mogą zostać, bo wszystko miksujemy blenderem, ale nie tak na całkiem "homogenizowano". Zupa powinna byś zawiesista, aromatyczna.
Wkładamy tę masę do zupy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy dzwonka. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 25 minut. Teraz sprawdzamy smak, czego tam nam brakuje, to dodajemy. Trochę ostrej papryki nie zawadzi dodać od razu, bo to zupa pikantna, ale nie za dużo. Pasta na zdjęciu jest niesamowicie ostra. Wszystkie przyprawy kupuję w sklepie węgierskim papryka-salami.pl

[Obrazek: DSCN1350.JPG]

Z braku puchatego chleba, podawać z bagietką i zimnym białym winem. Egészségedre !
Odpowiedz
#65
(11-04-2014, 21:47)ewakk napisał(a): Mam nadzieję, że nie będzie nietaktem, jak podam swoją wersję Halaszlé Zmieszany ?

Wręcz przeciwnie - dzięki śliczne. Wygląda bardzo smakowicie Uśmiech
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
Odpowiedz
#66
Odpowiedź Arany fiú zachęciła mnie do podanie jeszcze jednego dania jednogarnkowego - niezastąpionego, gdy się pracuje !
A mianowicie "Rakott krumpli". To danie też nadaje się do odgrzania na drugi dzień :-).
Domowa kuchnia węgierska jest prosta i bardzo smaczna. Niestety do skosztowania tylko w zaprzyjaźnionym domu węgierskim, albo skorzystać z Forum Węgierskiego :-). Ewentualnie z mojego bloga: www.lecsoiptasiemleko.blogspot.com
Podaję ilości, które mieszczą się w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok. 27x17 cm.

Składniki:
ok. 1,5 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
10 jajek ugotowanych na twardo
2 szt. kiełbasy podwawelskiej lub podobnej
2 małe śmietany
3 łyżki oleju
sól, pierz ew. vegeta

Ziemniaki i jajka obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Kiełbasę też kroimy. Dno naczynia smarujemy 1 łyżka oleju i układamy warstwę ziemniaków, na to warstwę jajek. Teraz solimy pieprzymy można dodać trochę vegety (najlepiej bezglutenowej), polewamy 2. łyżką oleju. Na to warstwa kiełbasy i polewamy jedną całą śmietaną. I druga warstwa tak samo: ziemniaki, jajka, przyprawy, kiełbasa i 2. śmietana. Na koniec kropimy olejem. Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką ( moja się stłukła :-)).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st.C na ok. 1,5 godziny.
W całym domy musi smakowicie pachnieć i wtedy jest dobre :-)!
Egészségedre!
[Obrazek: DSCN1628.JPG]
Odpowiedz
#67
I jeszcze chciałabym bardzo podziękować eplusowi za Internetowy kurs umieszczania zdjęć na forum. DziękiSzeroki uśmiech
Jakoś tak przyjemnie na tym forumSerce
Odpowiedz
#68
I smakowicie. Szeroki uśmiech Mniam mniam. Język
Odpowiedz
#69
[Obrazek: dscn1919.jpg?w=300&h=225]Wierzcie mi, że w wielkie upały nikomu nie chce się jeść mięsa, nawet Węgrom Uśmiech. Na lato proponuję megaekspresową potrawę. Przygotowanie całego obiadu zajęła mi 30 minut.
Ale do rzeczy!
Składniki:
ok. 50 dkg świeżego szczawiu
3 łyżki oleju lub masła sklarowanego (w oryginale oczywiście smalec)
1 mała śmietana
1,5 łyżeczki mąki
sól, cukier do smaku, ew. kostka bulionowa


Na gorący tłuszcz wrzucamy oczyszczony i umyty szczaw. Zrobi się taki trochę szarawy, ale tak ma być. Dodajemy sól i cukier do smaku (musi być kwaskawe). Mieszamy od czasu do czasu, a w międzyczasie dokładnie mieszamy śmietanę z mąką. Szczaw już na pewno się rozpadł. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Jeszcze chwilkę, dosłownie 15 sekund mieszamy i gotowe Uśmiech . Podajemy z gotowanymi ziemniakami polanymi zrumienioną cebulką. W wersji na bogato dokładamy jajko sadzone. Powodzenia Uśmiech !
Odpowiedz
#70
Zostały nam mirabelki !
Odpowiedz


Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Mangalica - węgierska świnia hodowlana varpho 6 6,968 19-05-2019, 7:06
Ostatni post: eplus
  Kawa węgierska melequa 1 5,454 25-09-2014, 20:50
Ostatni post: Sztasek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości