Jutro środa popielcowa ... dzień bezmięsny ... no to coś na słodko
Potrzebujemy:
- 10 bułeczek
- 1/2 kg twarogu (może być półtłusty)
- 7-8 łyżek cukru, 1 torebka cukru wanilinowego
- ok. 0,7 l mleka
- 100 g śmietany
- 2 jajka
- rodzynki
Ser, 2 jajka (oddzielić od skorupki
), 5 łyżek cukru, 1/2 torebki cukru wanilinowego i śmietanę dokładnie rozmieszać na masę. Można do tej masy dodać rodzynek według uznania ...
nie lubię rodzynek w tym daniu
Przygotujmy blaszkę do dochówki smarując ją masłem lub oliwą.
W naszej blaszce mieści się 9 bułeczek.
Mleko podgrzewamy dodając 3 łyżki cukru, 1/2 torebki cukru wanilinowego.
Czapeczki od bułeczek odciąć nieco powyżej połówki. Część miękisza usunąć ze środka. Takie "połóweczki" zamoczyć w mleku, należy uważać aby nie "przemoczyć". Do zamoczonych w mleku bułeczek nałożyć ser, przykryć czapeczkami i w dochówce w temp. ok 180-200 stopni piec przez 20-25 minut. Jak wierzch zaczyna się rumienić bułeczki gotowe.
Serwować na gorąco posypując cukrem pudrem.