Kuchnia węgierska - PRZEPISY
#81
Witaj Sztasku!
Serdeczne dzięki za tak wyczerpującą podpowiedź!

Myślałam o tym, ale nie byłam pewna i tak na wszelki wypadek wycinałam prawie pól głowy . Teraz moja zupa będzie bardziej "szaftos" :-)
Odpowiedz
#82
Na rany Chrystusa! Może nie zamieszczajmy tutaj takich drastycznych zdjęć, bo jeść się odechciewa...
Odpowiedz
#83
(05-02-2015, 18:11)ewakk napisał(a): Witaj Sztasku!
Serdeczne dzięki za tak wyczerpującą podpowiedź!
Myślałam o tym, ale nie byłam pewna i tak na wszelki wypadek wycinałam prawie pól głowy . Teraz moja zupa będzie bardziej "szaftos" :-)

(05-02-2015, 18:17)Ribizli napisał(a): Na rany Chrystusa! Może nie zamieszczajmy tutaj takich drastycznych zdjęć, bo jeść się odechciewa...

Przepraszam za ten horror, nie chciełem nikogo urazić wklejoną fotką... obrońcy praw zwierząt, wybaczcie !
.
Odpowiedz
#84
A gdyby było czarno-białe? Oczko
Odpowiedz
#85
Kilkudniowy chleb... mówimy nieświeży, co dalej?

potrzeba:
- 4 kromki chleba
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, mielony pierz, mielona papryka

Oczyścić czosnek i wyciskaczem rozdrobnić. Jajka oddzielić od łupiny i w talerzu roztrzepać, dodać czosnek, soli i pieprzu (lub papryki) wg.uznania, rozmieszać. Chleb zanurzyć w jajku, obtoczyć i smarzyć w oleju na patelni. Smarzony po obu stronach chleb podawać w naturze, można posypać papryką lub podawać z konfiturą. Uśmiech
Smacznego ...
Odpowiedz
#86
Jutro środa popielcowa ... dzień bezmięsny ... no to coś na słodko Uśmiech
Potrzebujemy:
- 10 bułeczek
- 1/2 kg twarogu (może być półtłusty)
- 7-8 łyżek cukru, 1 torebka cukru wanilinowego
- ok. 0,7 l mleka
- 100 g śmietany
- 2 jajka
- rodzynki
Ser, 2 jajka (oddzielić od skorupki ! ), 5 łyżek cukru, 1/2 torebki cukru wanilinowego i śmietanę dokładnie rozmieszać na masę. Można do tej masy dodać rodzynek według uznania ... nie lubię rodzynek w tym daniu Smutek
Przygotujmy blaszkę do dochówki smarując ją masłem lub oliwą. W naszej blaszce mieści się 9 bułeczek.
Mleko podgrzewamy dodając 3 łyżki cukru, 1/2 torebki cukru wanilinowego.
Czapeczki od bułeczek odciąć nieco powyżej połówki. Część miękisza usunąć ze środka. Takie "połóweczki" zamoczyć w mleku, należy uważać aby nie "przemoczyć". Do zamoczonych w mleku bułeczek nałożyć ser, przykryć czapeczkami i w dochówce w temp. ok 180-200 stopni piec przez 20-25 minut. Jak wierzch zaczyna się rumienić bułeczki gotowe.
Serwować na gorąco posypując cukrem pudrem. Język

[Obrazek: 2q9zbxt.jpg]
Odpowiedz
#87
W sobotę 4 kwietnia o 15:30 na Kuchnia + wyemitowana będzie powtórka programu kulinarnego Małgorzaty Molskiej z 2011 roku - Po-smak świata: Węgry (odc. 4) - 20 min.
Odpowiedz
#88
W niedzielę 31 maja oglądajcie Makłowicza w podróży! Odcinek 178 pt. "Budapeszt jubileuszowy" kręcony był w Budapeszcie, TVP2 godz. 11.00

Opis programu:
Pod koniec XIX w. w Budapeszcie świętowano 1000-lecie węgierskiej ojczyzny nad Dunajem i Cisą. Z tej okazji stolica wzbogaciła się m.in. o gmach Parlamentu, plac Bohaterów, hale targowe i pierwszą w kontynentalnej części Europy linię metra. Robert Makłowicz podąża szlakiem millenijnych atrakcji. Zagląda też do Wielkiej Synagogi w dzielnicy żydowskiej, do koszernej restauracji, na urządzony w kamienicy targ Szimpla Market oraz do Gundela – kulinarnej wizytówki Budapesztu. W programie także przyrządzanie gulaszu podczas rejsu statkiem.

pozdrowienia,
budapeszter
Odpowiedz
#89
(30-05-2015, 19:24)budapeszter napisał(a): ...podąża szlakiem millenijnych atrakcji. Zagląda też... do Gundela – kulinarnej wizytówki Budapesztu.

Nie tylko Gundel Étterem jest wizytówką Budapesztu ... Gresham Restaurant, mnie lepiej się podoba Uśmiech
Odpowiedz
#90
Cześć!
Bedąc ostatnio na Wegrzech jadłęm przepyszne palaczinki. Czy ktoś z was ma może przepis na to ciasto? Mnie takie dobre nie wychodzi.
Odpowiedz


Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Mangalica - węgierska świnia hodowlana varpho 6 6,876 19-05-2019, 7:06
Ostatni post: eplus
  Kawa węgierska melequa 1 5,405 25-09-2014, 20:50
Ostatni post: Sztasek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości