18-07-2016, 17:25
Pozwolę sobie umieścić tutaj moją wersję, którą konsultowałem z rodowitym Węgrem:
Składniki:
1 kg wieprzowiny (łopatka, karczek, udo..)
4 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
2 duże pomidory
2 zielone papryki
1 ostra papryka (opcjonalnie)
1 czubata łyżeczka mielonego kminku
1 czubata łyżeczka kremu paprykowego z tubki (lub krem gulaszowy - w pomarańczowej tubce)
Sól do smaku
2-3 czubate łyżeczki papryki suszonej, zmielonej
Olej roślinny lub smalec gęsi lub wieprzowy
Sposób przyrządzania:
Umyć mięso i pokroić w grubą kostkę.
Pokroić warzywa w grubą kostkę.
Wlać olej do nagrzanego bogracza.
Wrzucić cebulę i zeszklić
Dodać pokrojone mięso i trochę soli.
Dodać drobno posiekany czosnek, pomidory i paprykę.
Dodać zmielony kminek, (opcjonalnie pieprz).
Gotować przez chwilę
Wlać 2 litry wody
Gotować na wolnym ogniu, delikatnie mieszając co pół godziny, część wody odparuje i nie należy jej dolewać. Gdy woda odparuje za szybko należy dolać tyle wody żeby potrawa miała konsystencje sosu.
Po około 90 minutach mięso powinno być miękkie (sprawdzać podczas mieszania), wówczas należy wsypać suszoną mielona paprykę oraz dodać krem gulaszowy z tubki (co najmniej 10-15 minut przed końcem gotowania), wymieszać dokładnie i gotować na małym ogniu.
Warto mieć pod ręką grube rękawice skórzane do przytrzymywania bogracza podczas mieszania.
Smacznego.
Wybieramy zaciszne stanowisko i ustawiamy bogracz.
Składniki:
1 kg wieprzowiny (łopatka, karczek, udo..)
4 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
2 duże pomidory
2 zielone papryki
1 ostra papryka (opcjonalnie)
1 czubata łyżeczka mielonego kminku
1 czubata łyżeczka kremu paprykowego z tubki (lub krem gulaszowy - w pomarańczowej tubce)
Sól do smaku
2-3 czubate łyżeczki papryki suszonej, zmielonej
Olej roślinny lub smalec gęsi lub wieprzowy
Sposób przyrządzania:
Umyć mięso i pokroić w grubą kostkę.
Pokroić warzywa w grubą kostkę.
Wlać olej do nagrzanego bogracza.
Wrzucić cebulę i zeszklić
Dodać pokrojone mięso i trochę soli.
Dodać drobno posiekany czosnek, pomidory i paprykę.
Dodać zmielony kminek, (opcjonalnie pieprz).
Gotować przez chwilę
Wlać 2 litry wody
Gotować na wolnym ogniu, delikatnie mieszając co pół godziny, część wody odparuje i nie należy jej dolewać. Gdy woda odparuje za szybko należy dolać tyle wody żeby potrawa miała konsystencje sosu.
Po około 90 minutach mięso powinno być miękkie (sprawdzać podczas mieszania), wówczas należy wsypać suszoną mielona paprykę oraz dodać krem gulaszowy z tubki (co najmniej 10-15 minut przed końcem gotowania), wymieszać dokładnie i gotować na małym ogniu.
Warto mieć pod ręką grube rękawice skórzane do przytrzymywania bogracza podczas mieszania.
Smacznego.
Wybieramy zaciszne stanowisko i ustawiamy bogracz.