(17-08-2012, 15:59)andrasz napisał(a): Nie mam konkretnego przepisu, ale informację
Najbliższy kulinarny dodatek do wtorkowej GW, będzie miał tytuł "Smaki Węgier". Oczywiście ja kupię, ale myślę, że inni mogą być także zainteresowani. Proponuję po wtorku, jakiś odzew z naszej strony na forum, czy to są te smaki jakie każdy z nas z Węgrami kojarzy
Nie zapomnijcie. Wtorek 21 sierpnia dodatek "Smaki Węgier".
Już mam dzisiejszą GW.
W dodatku "Smaki Węgier" podano kilka przepisów na potrawy (lista potraw niżej). Autorką jest Aneta Kosiba, która pisze, że ostatnio często bywa w Budapeszcie. Trochę dziwnie przy fotografii pani Kosiby podano, że to "pasjonatka wszystkiego co włoskie, w szczególności kuchni". Więc albo ktoś pomylił Włochy z Węgrami, albo Węgry są tylko uzupełnieniem, ale osoba redagująca tekst mogła taką uwagę pominąć, więc tak, czy inaczej, trochę to niezręczne.
Przy okazji w tekście autorki pojawiło się odniesienie do innego tekstu (tytuł: "Słońce, słonina") w internetowym wydaniu dodatku autorstwa Wojciecha Nowickiego. Tekst zawiera refleksje dotyczące kuchni węgierskiej, wzbogacone o parę spostrzeżeń na temat Węgrów. Link do tekstu:
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1...onina.html
A to potrawy opisane w dzisiejszym dodatku, niektóre z nich są dla mnie absolutną nowością:
- grzanki z prawdziwkami i rozmarynem,
- paprykowe ziemniaki,
- zupa rybaka (taką nazwę podano),
- pstrąg zawijany w szynce,
- nadziewane papryki,
- ziemniaczane bułeczki,
- strudle wiśniowe,
- smażone ciasto drożdżowe (to oczywiście langos).