Czy ktoś jest w stanie przybliżyć czas powstawiania kamienic w Peszcie? Kto je zamieszkiwał i dlaczego jest ich tak wiele, co za ludzie tam mieszkali skąd mieli te pieniądze i czym handlowali?
Peszt
|
16-08-2024, 13:26
(14-08-2024, 22:36)majamgk napisał(a): Czy ktoś jest w stanie przybliżyć czas powstawiania kamienic w Peszcie?(...) W internecie znajdziesz wiele wiadomości. Ja trafiłem na blog Opowiadające domy ( mesélő házak). Autorka bloga Barbara Szuhai pisze o sobie: "Ten blog jest o starych domach w Budapeszcie - z wyjątkiem sytuacji, gdy tak nie jest - a miłość do starych domów nie opuszcza mnie poza miastem. Zbudowane środowisko zawsze mnie przyciąga, fascynuje i ekscytuje. Śledzę przeszłość, zapomniane historie, opowieści dawnych właścicieli, zrujnowane mury, jestem pełna podziwu dla zapomnianych świadków minionej epoki, jestem wielbicielką starych domów odkąd pamiętam.
Ta elementarna fascynacja doprowadziła mnie do mojego zawodu: od ponad 20 lat opowiadam odwiedzającym historię, pochodzenie i teraźniejszość Budapesztu i węgierskiej wsi, głównie w języku angielskim.
Jestem przewodnikiem turystycznym od wielu lat, z niezmiennym entuzjazmem ? Moja praca to moje hobby, a moje hobby to moja praca - prawie. Historia architektury wnosi kolor do codziennej rutyny, radość do codziennego życia. Każdy dom jest darem, ich widok ucztą, ich historia doświadczeniem, ich dzielenie się zaszczytem.
Od czterech lat chodzę po mieście z szeroko otwartymi oczami. Zakradam się przez otwarte bramy, robię zdjęcia, a potem kieruję się do archiwów i bibliotek. Jeśli pojawi się jakaś historia tutaj będzie można ją przeczytać, a od kilku lat również w bajecznie pięknym magazynie Múlt-Kor. To jest seria Mesélő Házak ( Opowiadających Domów)."
Strona na twarzoksiażce: https://www.facebook.com/MeseloHazak |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości