Placki po węgiersku
#11
Jak kaczka może być z brzoskwiniami, to czemu nie ziemniak? Uśmiech
Odpowiedz
#12
(11-01-2019, 20:37)Sztasek napisał(a): Jest wiele wariacji przygotowywania, mogę śmiało stwierdzić, że więcej niż w Polsce.
Skład "węgierskich ziemniaczanych placków" jest zróżnicowany, każdy region ma swoje recepty i sposoby przyżądzania. 
Jadłem te:
- smażone z jabłkami, z grzybami
- z sosem mięsnym (pikantnym, ostrym)
- z powidłami
- smażone na słodko (bez pieprzu, zamiast soli cukier waniliowy) podawane z brzoskwiniami i morelami
Uśmiech

To ciekawe  Uśmiech   chętnie bym spróbowała
Odpowiedz
#13
Uśmiech  Kilka dni temu - w sobotę - byliśmy u znajomych.
Poczęstowano nas mięsem z grubą otoczką pikantnej masy robionej z utartych ziemniaków. Nie wiem jakim sposobem przygotowywano mięso, było miękkie. Masa ze starych (ubiegłorocznych) ziemniaków, ścierana na bardzo drobnej tarce. Dodatki do niej tak jak do placków ziemniaczanych. Całość polana śmietaną wymieszaną z masą z utartego czosnku, posypana natką z lubczyku.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Hekk riba, czyli smażony morszczuk po węgiersku Tomeq 3 467 20-11-2018, 18:59
Ostatni post: szocik44
  McDonald po węgiersku julka 5 3,741 30-01-2013, 0:35
Ostatni post: Helka Travel



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości