12-02-2015, 21:50
Cytat:Pustka i cisza ... ? ... czyżby Forumowicze poszli na ...
… mizeria na



Oto przepis… dla 4 osób potrzebujemy:
- 1,5 kg udźca wieprzowego
- 60 dkg ziemniaków
- 200 gram śmietany 18%
- 2 sporej wielkości cebule
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatłowa
Mięso pokroić w plastry, ułożyć w szybkowarze i posolić, zalać ok. 150 ml wody i gotowć licząc ok. 30-40 minut od momentu wrzenia. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki /grubość wg.uznania/. Z cebulą, po obraniu, zrobić to samo. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami pokrojone ziemniaki i cebulę – pamiętając o soli, pieprzu i mielonej gałce muszkatłowej, tylko ostrożnie z przyprawami, aby nie przedawkować.
Ugotowane plastry udźca ułożyć na warstwach ziemniaków i cebuli. Śmietanę dokładnie rozmieszać z „rosołkiem” w którym nasze mięso się ugotowało i tą mieszanką zalać warstwy w naczyniu.
Całość pod przykryciem piec w dochówce ok. 25-30 minut, po tym czasie zdjąć przykrycie i podprażyć do momentu aż się powierzchnia zarumieni

Do dania polecam
