31-01-2012, 18:27
Moje typy:
- Halászlé - węgierska zupa rybna - podstawowe składniki to ryba, cebula i papryka, ale istnieją różne wariacje tej potrawy.
- Főzelék - zupa-krem? Nie mam pojęcia jak to określić. Zupa obficie zagęszczona mąką. Przeróżne smaki: ziemniaczany, szpinakowy, szoczewicowy, itd. Mój ulubiony jest z zielonego groszku.
- Zsíros kényér - chleb ze smalcem i cebulą posypany papryką. Często podawany w knajpach jako przekąska.
![[Obrazek: zsiros-kenyer-xd-lol.jpg]](http://zsiroskenyer.files.wordpress.com/2010/02/zsiros-kenyer-xd-lol.jpg)
Tyle ode mnie. Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to dopiszę.
- Halászlé - węgierska zupa rybna - podstawowe składniki to ryba, cebula i papryka, ale istnieją różne wariacje tej potrawy.
![[Obrazek: agroinform_20081203144039_szegedihalaszle_n.jpg]](http://www.agroinform.com/files/receptek/agroinform_20081203144039_szegedihalaszle_n.jpg)
- Főzelék - zupa-krem? Nie mam pojęcia jak to określić. Zupa obficie zagęszczona mąką. Przeróżne smaki: ziemniaczany, szpinakowy, szoczewicowy, itd. Mój ulubiony jest z zielonego groszku.
![[Obrazek: 7dba207f-5658-4f81-bf1d-8f42b989c64e.jpg]](http://www.velemeny.com/UploadFiles/0000069/7dba207f-5658-4f81-bf1d-8f42b989c64e.jpg)
- Zsíros kényér - chleb ze smalcem i cebulą posypany papryką. Często podawany w knajpach jako przekąska.
![[Obrazek: zsiros-kenyer-xd-lol.jpg]](http://zsiroskenyer.files.wordpress.com/2010/02/zsiros-kenyer-xd-lol.jpg)
Tyle ode mnie. Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to dopiszę.
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!