31-01-2012, 18:27
Moje typy:
- Halászlé - węgierska zupa rybna - podstawowe składniki to ryba, cebula i papryka, ale istnieją różne wariacje tej potrawy.
- Főzelék - zupa-krem? Nie mam pojęcia jak to określić. Zupa obficie zagęszczona mąką. Przeróżne smaki: ziemniaczany, szpinakowy, szoczewicowy, itd. Mój ulubiony jest z zielonego groszku.
- Zsíros kényér - chleb ze smalcem i cebulą posypany papryką. Często podawany w knajpach jako przekąska.
Tyle ode mnie. Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to dopiszę.
- Halászlé - węgierska zupa rybna - podstawowe składniki to ryba, cebula i papryka, ale istnieją różne wariacje tej potrawy.
- Főzelék - zupa-krem? Nie mam pojęcia jak to określić. Zupa obficie zagęszczona mąką. Przeróżne smaki: ziemniaczany, szpinakowy, szoczewicowy, itd. Mój ulubiony jest z zielonego groszku.
- Zsíros kényér - chleb ze smalcem i cebulą posypany papryką. Często podawany w knajpach jako przekąska.
Tyle ode mnie. Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to dopiszę.
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!