30-06-2012, 21:42
Mam pytanie, może ktoś z Was zna prawidłową nazwę tego dania. W ubiegłym roku wracając z basenów w Demjen na kwaterę wstąpilismy do knajpki i dla urozmaicenia każde z nas zamówiło coś innego. Jedną z potraw był porkolt, ale nie taki normalny tylko z rozmowy z panią z obsługi, mocno wspartą słownikiem (tzn. rozmowa była wsparta, a nie pani ) okazało się, że ma to być porkolt z flaków. I rzeczywiście na talerzu wyglądało to na flaki, tyle, że nie jako polska zupa, ale tak na sucho. Najciekawsze, że kolor tej potrawy był ... czarny :exclamation:
W smaku nawet uszło, szczególnie z bardzo smaczną węgierską surówką (wiadomo ichnie trochę różnią się od polskich surówek, ale mnie smakują), chociaż dużo lepszy był babgulyas (pierwszy raz jadłem).
Ale ad rem, czy ktoś też jadł taki czarny porkolt z flaków wyglądający trochę jak czarny makaron i jak to się nazywa, bo nie zapisałem nazwy i potem zapomniałem.
W smaku nawet uszło, szczególnie z bardzo smaczną węgierską surówką (wiadomo ichnie trochę różnią się od polskich surówek, ale mnie smakują), chociaż dużo lepszy był babgulyas (pierwszy raz jadłem).
Ale ad rem, czy ktoś też jadł taki czarny porkolt z flaków wyglądający trochę jak czarny makaron i jak to się nazywa, bo nie zapisałem nazwy i potem zapomniałem.