(26-05-2016, 8:53)kyniu30 napisał(a): Witam wszystkich. Mnie nurtuje pytanie odnośnie fotelików i podstawek dla dzieci w aucie. Mam dwóch synów...
Znalazłem takie informacje:
Węgry, przewożenie dzieci i siedzenia dla dzieci, ogólna zasada:
dzieci poniżej 150 cm wzrostu można przewozić jedynie w specjalnych fotelikach dostosowanych do danej sylwetki (waga/wzrost). O ile samochód nie jest przystosowany do zamontowania fotelika ochronnego, dzieci poniżej 3 roku życia nie mogą być przewożone. Należy zwracać uwagę na bezpieczne stosowanie fotelików na przednim siedzeniu w samochodach wyposażonych w system poduszek powietrznych!
Na tylnym siedzeniu dzieci o wzroście 135-150 cm można przewozić bez fotelika, jeżeli są zapięte pasami bezpieczeństwa i ustawiono odpowiednio wysokość siedzenia i fabrycznie montowanych pasów. Na tylnym siedzeniu dzieci o wzroście do 135 cm muszą być przewożone zapięte w foteliku. Po ukończeniu 3 lat i wzroście powyżej 150 cm używanie fotelika jest zalecane, ale nie jest obowiązkowe.
Dzieci powyżej 3 lat oraz 150 cm wzrostu mogą być przewożone na pierwszym siedzeniu bez stosowania fotelików czy podwyższeń. Niemowlęta można przewozić na przednim siedzeniu jedynie w specjalnym foteliku.
Źródło: http://europim.pl/wegry-informacja-zakre...-pojazdow/