10-08-2012, 17:25
(10-08-2012, 13:22)fvg napisał(a):(10-08-2012, 11:17)andrasz napisał(a): Jest też plan Budapesztu w skali 1:10 000 za 14,90 (tzn. są też inne, ale ten najdokładniejszy), zastanawiam się jeszcze nad "Budapeszt, przewodnik celownik" wydany też przez Bezdroża. Czy ktoś zna tę pozycję, bo w opisie wygląda bardzo ciekawie.
Tudós pozytywnie wypowiadał się o przedownikach ze stajni Bezdroży. Nie wiem, czy przypadkiem nie jest on współautorem tego przewodnika. Jeśli tak, to może podpowie, czy zrobił go dobrze, czy źle
Przewodnik Celownik jest dobry dla tych, którzy chcą mniej czytać a bardziej się rozeznać w topografii miasta i zwiedzać coś na własną rękę (podane są namiary satelitarne gdyby ktoś używał GPS). Jeżeli kogoś jednak interesuje historia kultura i tradycja zachowana w Budapeszcie, niech kupuje Węgry na ostro i słodko/ewentualnie Budapeszt.Stolica zdrój/. Celownik jest poręczny, ma dużo fotografii i naprawdę bardzo przejrzysty układ. Fakt, że sam "Budapeszt. Stolica Zdrój" tak przejrzysty nie jest, wtedy najlepiej zwiedzać miasto dzielnicami. Z "celownikiem" zaś jesteśmy w stanie w ciągu dnia-dwóch objechać całe miasto i nie dumać nad historią każdego zabytku, tylko przeczytać krótki opis w przewodniku i jazda dalej :-) Mam nadzieję trochę pomogłem. Aha, Celownik jest najmłodszym dzieckiem, więc jest najaktualniejszy.
Waldemar Kugler - pilot wycieczek, przewodnik.
Węgry dla każdego!
Węgry dla każdego!