18-11-2019, 15:46
...a u nas nie jest dostępne?
Pytanie o likier Węgierski Hubertus
|
18-11-2019, 15:46
...a u nas nie jest dostępne?
Egészségedre!
W tym roku pierwszy raz zakupiłem owego Hubertusa celem włastnoustnej konsumpcji i dokonuję nań degustacji
Pierwszym porównaniem, które mi się nasuwa, jest porównanie do słynnego (wydaje mi się, że sztandarowego) węg. likieru ziołowego Uicum. Hubertus jest bardziej słodszy, ale nie za słodki, a przy tym nieco łagodniejszy w odbiorze. Unicum jest przy nim wręcz, przepraszam za określenie, ordynarny w smaku. Do tego ceną wygrywa Hubertus. Druga seria porównań, to próba umiejscowienia onych trunków wśród innych likierów ziołowych. Z góry przyjmuję, że jest ona mocno subiektywna i zależna od gustu i tzw. smaku, ale: 1. Licor 43 - słodki, ale nie za słodki, łagodny, ale jednocześnie z nutą ostrości, fenomenalny do kawy, sam w sobie też b. db. 2. Tatratea 52% - moc smaku, ale przy tym też i moc %, dla mnie raczej nieco za duża, za to jako dodatek do herbaty, zwłaszcza zimą, sprawdza się znakomicie 3. Hubertus - jak napisałem wyżej, słodki, ale nie za słodki, może trochę podobny do 43, ale bardziej ziołowy, na razie nie wpadłem na pomysł jego wykorzystania innego niż bezpośrednie 4. Unicum - dosyć ostry i mocny w smaku, nada się i do bezpośredniego napicia, i do herbaty 5. Becherovka - jedna z pierwszych "ziołówek" jakie poznałem... tak dawno jej nie piłem, że już nie pamiętam smaku 6. Riga Balsam - wywracacz jelit, wykrzywiacz ust, ponoć lekarstwo na wszelkie niestrawności, lekkie zatrucia, przejedzenia itp. 7. 999 - ostro-słodki likier gdy będę miał okazję kupić, nr 1 biorę w ciemno, nr 2 chętnie, resztę tylko przy b. dobrej promocji.
20-10-2020, 12:15
Unicumu raczej nie porównujmy z niczym innym :-) To wyciąg z ponad 40 ziół! Nawet Jeagermeister nie ma takiego składu. Jak lubicie tego rodzaju alkohole, spróbujcie sobie Ferneta. Bardzo dobry włoski - BRANCA, kilka niezłych z Niemiec.
20-10-2020, 14:24
(20-10-2020, 12:15)slołmen napisał(a): Unicumu raczej nie porównujmy z niczym innym :-) To wyciąg z ponad 40 ziół! Nawet Jeagermeister nie ma takiego składu... jagermeister ma w skladzie ponad 50 ziol tapatalk brak polskich liter
Nie odpowiadam na prywatne wiadomosci - z wielu powodow
21-10-2020, 9:30
a będę taki mądry i zaczerpnę z czasami mniej, a czasami bardziej wiarygodnej, społecznie tworzonej wikipedii
Unicum – węgierski likier ziołowy o smaku korzennym, gorzkim i barwy ciemnobrązowej. Zawiera 40% alkoholu. Recepturę opracował pod koniec XVIII w. Joseph Zwack, nadworny medyk cesarza Józefa II. W 1840 r. rodzina Zwack otworzyła w Peszcie pierwszą fabrykę swojego likieru. Unicum było produkowane przez rodzinę Zwack do wybuchu II wojny światowej. Po wojnie Zwackowie wyemigrowali z Węgier, zabierając ze sobą recepturę Unicum. Fabryka Zwacków przeszła w ręce państwa. W komunistycznych Węgrzech próbowano odtworzyć recepturę likieru, jednakże efektem był trunek znacznie odbiegający jakością, smakiem i zapachem od oryginału. Po upadku reżimu, w 1989 roku Peter Zwack odkupił fabrykę. Powstała firma Zwack Unicum Rt, a produkcja oryginalnego Unicum została wznowiona. Receptura Unicum jest zastrzeżona, wiadomo jedynie, że produkowany jest z około 40 różnych roślin rosnących na Nizinie Panońskiej. Jägermeister (z niem. mistrz łowiectwa, mistrz polowania, nazwa stylizowana: Jägermeiſter) – niemiecki likier ziołowo-korzenny o słodko-gorzkim smaku, zawierający 35% alkoholu. Recepturę otrzymywania opracował w 1934 roku po latach prób Curt Mast - myśliwy i gorzelnik. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych. Dokładny skład tego popularnego likieru korzennego jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Proces macerowania, prowadzony w dębowych beczkach, trwa około roku. Następnie macerat jest filtrowany, rozcieńczany wodą i alkoholem oraz doprawiany karmelem. Według producenta najlepiej smakuje schłodzony do −18 °C. Tak więc, co do ilości zawartości różnego rodzaju roślinek Jägermeister-Unicum 1:0
05-11-2022, 16:54
Witam ponownie, po ładnych paru latach
Ostatnio jedna osoba z forum mnie poratowała z zakupem Hubertus (za co jestem bardzo wdzięczna). Odświeżam pytanie: czy ktoś bedzie na dniach wracał z tamtych stron i może kupić 1 lub 2 butelki klasycznego Hubertusa? Jestem że Śląska, ale mogę opłacić wysyłkę gdyby ktoś był z dalszych rejonów Z góry dziękuję za informację |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|