11-10-2012, 20:44
To największy region na Węgrzech. Obszar między Cisą a Dunajem przyciąga turystów bogatą ofertą (agroturystyka, jazda konna, polowanie, imprezy kulturalne przez cały rok). Tutejsze wina słusznie noszą nazwę "wina na każdy dzień", ale w święta również można doznać rozkoszy kulinarnych. Stowarzyszenie Szlaku Wina jest wsparciem dla turystyki i kultury tego trunku. Dzięki niemu możemy poznać region i docenić jego walory. W sposób łatwy i przyjemny dowiemy się czegoś o winie białym i różowym w centrum regionu - Kecskemét, którego niezliczone zabytki są doskonałym punktem wyjścia na 4 strony świata dla wędrujących szlakiem wina.
całkowita powierzchnia regionu - 104962 ha
według ewidencji gmin winnych - 29544 ha
ilość miejscowości należących do regionu - 97
Historia uprawy winorośli w tym regionie sięga wieków średnich. Po najeździe tureckim i po wystąpieniu plagi filoksery nastąpił wielki rozkwit uprawy winogron i produkcji wina. Rozwój winnic na wielką skalę nastąpił w latach 1961-65.
Obecnie w skład regionu wchodzi 8 części. W okresie wegetacji jest ciepło, nasłonecznienie jest dobre. W okresie spoczynku, a także wiosną mróz może spowodować zniszczenia. Większość gleb piaszczystych jest wapienna, uboga w substancje odżywcze. Na najwyższych pagórkach gleba jest najlepsza, ale możemy też spotkać małe wydmy i piasek lotny. Region jest ubogi w opady. Za każdym razem trzeba się liczyć z suszą.
Dwie trzecie produkcji regionu to wyrób białego wina. Wśród nich są gatunki tradycyjne, ale dzisiaj uprawia się też takie gatunki jak Ezerjó, Kövidinka, Izsáki i nowsze - mrozoodporne (KunIeány, Bianca, Csilám, itp.); gatunki wyborne (Rajnai rizling, korzenne Cserszegi, Chardonnay, itp.). Niemal każdy gatunek winogron czerwonych można uprawiać w tym regionie, zwłaszcza dobrze znana Kiskörös Kadarka. Ale dzisiaj poszukiwane są też jeszcze inne gatunki win dobrej jakości.
Wina przygotowywane z tradycyjnych gatunków są zwykle lekkie i łagodne. Nieraz z takich gatunków jak Izsáki, , KunIeány itp. przygtowuje się doskonały szampan. Szczepy czerwonego winogrona dają aromatyczne, czerwone wino (Cabernet sauvignon i franc, Kékfrankos, Zweigelt, itp.)
<span style="text-decoration: underline"><strong>Region Ászár-Neszmély</strong></span>
Plantacje na zboczach pasma gór Bakońskich, Wyszegradzkich, Gerecse i Vértes są pod ochroną. Można tu spotkać całe wyżyny porośnięte przez winogrona. Cudowna okolica przyciąga turystów. Wina wyprodukowane tutaj mają żywy, wyśmienity, kwaśny smak, przyjemnie intensywny aromat elegancki wygląd.
całkowity obszar regionu 7407 ha
według ewidencji gmin winnych 1485 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 23
Prawdopodobnie pierwsze krzewy winorośli były uprawiane w czasach Cesarstwa Rzymskiego. W Średniowieczu kultura winogron kwitła w okolicy Neszmély i Dunaalmás, gdzie gościli tacy królowie jak Zygmunt, Władysław, Władysław V). W późniejszych latach dworska i pańszczyźniana uprawa winorośli i wyrób win zagwarantowała okolicy renomę. Obecnie wino produkuje się w dwóch oddzielnych rejonach Ászár (8 miejscowości) i Neszmély (15 miejscowości).
Warunki klimatyczne regionu są umiarkowane. Zimy nie są zbyt srogie, a lata zbyt gorące. Ilość opadów deszczu w tej okolicy jest optymalna. Różne typy gleb w tym regionie ukształtowały się na bazie lessu. Oprócz gleb brunatnych są tu również rędziny.
Wśród tradycyjnych win tego regionu należy wymienić : Ezerjó, białe wino Mézes, Budai zöld, Dinka-félék. Obecnie produkuje się tutaj wina znane na świecie (Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát) i kilka gatunków węgierskich win wybornych (Olaszrizling, Leányka i gatunki aromatyczne tj.: Tramini, korzenne wino Cserszegi, Királyleányka i Rizlingszilváni). W okolicy Ászár nadal produkuje się Ezerjó. W rejonie Neszmély na nowo odżywa uprawa winogron dających wino czerwone, a wśród nich na uwagę zasługuje Cabernet sauvignon.
całkowita powierzchnia regionu - 104962 ha
według ewidencji gmin winnych - 29544 ha
ilość miejscowości należących do regionu - 97
Historia uprawy winorośli w tym regionie sięga wieków średnich. Po najeździe tureckim i po wystąpieniu plagi filoksery nastąpił wielki rozkwit uprawy winogron i produkcji wina. Rozwój winnic na wielką skalę nastąpił w latach 1961-65.
Obecnie w skład regionu wchodzi 8 części. W okresie wegetacji jest ciepło, nasłonecznienie jest dobre. W okresie spoczynku, a także wiosną mróz może spowodować zniszczenia. Większość gleb piaszczystych jest wapienna, uboga w substancje odżywcze. Na najwyższych pagórkach gleba jest najlepsza, ale możemy też spotkać małe wydmy i piasek lotny. Region jest ubogi w opady. Za każdym razem trzeba się liczyć z suszą.
Dwie trzecie produkcji regionu to wyrób białego wina. Wśród nich są gatunki tradycyjne, ale dzisiaj uprawia się też takie gatunki jak Ezerjó, Kövidinka, Izsáki i nowsze - mrozoodporne (KunIeány, Bianca, Csilám, itp.); gatunki wyborne (Rajnai rizling, korzenne Cserszegi, Chardonnay, itp.). Niemal każdy gatunek winogron czerwonych można uprawiać w tym regionie, zwłaszcza dobrze znana Kiskörös Kadarka. Ale dzisiaj poszukiwane są też jeszcze inne gatunki win dobrej jakości.
Wina przygotowywane z tradycyjnych gatunków są zwykle lekkie i łagodne. Nieraz z takich gatunków jak Izsáki, , KunIeány itp. przygtowuje się doskonały szampan. Szczepy czerwonego winogrona dają aromatyczne, czerwone wino (Cabernet sauvignon i franc, Kékfrankos, Zweigelt, itp.)
<span style="text-decoration: underline"><strong>Region Ászár-Neszmély</strong></span>
Plantacje na zboczach pasma gór Bakońskich, Wyszegradzkich, Gerecse i Vértes są pod ochroną. Można tu spotkać całe wyżyny porośnięte przez winogrona. Cudowna okolica przyciąga turystów. Wina wyprodukowane tutaj mają żywy, wyśmienity, kwaśny smak, przyjemnie intensywny aromat elegancki wygląd.
całkowity obszar regionu 7407 ha
według ewidencji gmin winnych 1485 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 23
Prawdopodobnie pierwsze krzewy winorośli były uprawiane w czasach Cesarstwa Rzymskiego. W Średniowieczu kultura winogron kwitła w okolicy Neszmély i Dunaalmás, gdzie gościli tacy królowie jak Zygmunt, Władysław, Władysław V). W późniejszych latach dworska i pańszczyźniana uprawa winorośli i wyrób win zagwarantowała okolicy renomę. Obecnie wino produkuje się w dwóch oddzielnych rejonach Ászár (8 miejscowości) i Neszmély (15 miejscowości).
Warunki klimatyczne regionu są umiarkowane. Zimy nie są zbyt srogie, a lata zbyt gorące. Ilość opadów deszczu w tej okolicy jest optymalna. Różne typy gleb w tym regionie ukształtowały się na bazie lessu. Oprócz gleb brunatnych są tu również rędziny.
Wśród tradycyjnych win tego regionu należy wymienić : Ezerjó, białe wino Mézes, Budai zöld, Dinka-félék. Obecnie produkuje się tutaj wina znane na świecie (Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát) i kilka gatunków węgierskich win wybornych (Olaszrizling, Leányka i gatunki aromatyczne tj.: Tramini, korzenne wino Cserszegi, Királyleányka i Rizlingszilváni). W okolicy Ászár nadal produkuje się Ezerjó. W rejonie Neszmély na nowo odżywa uprawa winogron dających wino czerwone, a wśród nich na uwagę zasługuje Cabernet sauvignon.