27-12-2014, 0:34
Witam bardzo serdecznie. Byliście kiedyś w tym pięknym państwie o bogatej historii i pięknej przyrodzie? Marzy mi się tam jechać, a z Podkarpacia mam stosunkowo niedaleko i myślę, że kiedyś tam wypalę Może nie w 2015 (już mam zaklepany miesięczny Neapol u znajomych), ale kiedyś czemu nie? Sporo się naczytałem o tym państwie, i powiem Wam, że niesłusznie często Polacy patrzą z pogardą na Rumunów. Ziemie należące dzisiaj do Rumunii, już przed narodzeniem Chrystusa były stosunkowo rozwinięte dzięki handlowi z Grekami, a wcielenie w pierwszych latach II w. przez cesarza Trajana ,,Dacji" spowodowało również jeszcze większy rozwój tamtych obszarów. Także, jak widać ,,tamtejszy rejon" od początku miał spore kontakty z wysokorozwiniętymi cywilizacjami (najpierw Grecja, potem Starożytny Rzym). Ale o historii możecie sami poczytać, co będę tu nawijał Rumuni są ponoć bardzo sympatyczni, otwarci - przynajmniej z relacji podróżujących można takie wnioski wyciągnąć. I uwaga - Rumunia to państwo również mające wielu zamieszkałych Węgrów (6%), bo jak wiadomo południowo - wschodnie krańce dzisiejszej Rumunii, niegdyś należały do Węgier. Rumunów jest 90%, natomiast tych ,,Cyganów" jak się na nich mówi, czyli Romów, tylko 2%, także widzimy jak jest... Był tam ktoś kiedyś? Pozdrawiam