19-09-2017, 20:12
(19-09-2017, 16:03)jolciaa171 napisał(a): Witam,
Odkopuję trochę zapomniany temat jakie wrażenia po pobycie w Rumunii?
Czy w tym roku był ktoś nam morzem? kilka dni temu odwiedziłam miejscowość Oradea, toż obok granicy z Węgrami. Bardzo nam się tam spodobało w przyszłym roku chcielibyśmy zwiedzić Rumunie i pojechać nad morze pozdrawiam!
Byłem z rodziną w Eforie Sud na początku lipca 2008 roku, tuż po wstąpieniu Rumuni do UE. Nie wiem jak jest teraz, lecz wówczas było wyśmienicie . Co do wybrzeża, musisz wiedzieć że mimo iż jest go ponad 200 km, to piaszczystego jest zaledwie ~70km, z tego większość jest "dzika", i niestety nie do "użytku". Po prostu jest na nich gruba warstwa rozkładających się muszli. Praktycznie masz więc do wyboru tylko 4 lokalizacje z oczyszczanymi plażami. Mamaja w okolicy Constancy, Najbardziej "luksusowa lokalizacja. Eforie (Nord/Sud) gdzie na odmianę masz "lecznicze jezioro". Dalej masz małe Costinesti (nie byłem), oraz "satelity" w okolicy Mangalii (też nie byłem). Moja rada; jechać na przełomie czerwca/lipca. Jest wówczas jeszcze przed sezonem, lecz już masz czynne większość atrakcji i punktów gastronomicznych (przynajmniej tak miałem w 2008r).
I na zakończenie mała przestroga
Po plażach "hasają" tam syreny
i dla męża/chłopaka trzeba będzie "załatwić" jakieś "klapki" na oczy