Termy Ocna Sibiului
Na przelomie lipca i sierpnia spedzilismy tydzien w Rumunii.
Glownym celem bylo zaliczenie wysokogorskich tras karpackich;
Transfogarskiej;
Real 4K HDR: Transfagarasan Romania in HDR - YouTube
I Transalpiny;
Transalpina, Romania - The King's Road | Drone Video - YouTube
Spalismy w Sybinie;piekna duza starowka i...nowoczesne miasto.Powaznie.
DJI Mini3Pro Sibiu 2022, Romania, 4k #drone #dji #djimini3pro #romanian #cinematic - YouTube

Popoludnia spedzalismy na oddalonych o niespelna 20km solankach w Ocna Sibiului:
Ocna Sibiului (2025) ??️?‍♂️? - YouTube

Rozlegly kompleks bodajze 11tu jeziorek-stawow ze slona lecznicza woda;
Ocna Sibiului Romania – A healing experience for body and mind - Traveling outside the box - YouTube

Kazdy zbiornik ma inne zasolenie-rekordowe ...400gram na litr wody!Czyli wiecej tej soli niz w Morzu Martwym.
Wstep na kompleks;
35 lei na caly dzien
20 lei po 18ej.Obiekt czynny do 22.00
Parking 10 lei.
100 lei=85zl.
Termy sa bardzo obszerne.Samych lezakow(darmowych)jest...2300.
Na terenie kilkadziesiat(!)punktow gastronomicznych i innych.Z tym ze wszystkie czynne tylko w wekend.W tygodniu jednak kilkanascie.Ceny umiarkowane-niskie.Langos od 10lei.Na zdjecie pokazalem nasze zamowienie ;dwie porcje karkowki;wszystko na fotce 74leje.Piwo lane 400g 12 lei.Butelkowe 15.Nie zawadzi jednak dodac ze na Transfogarskiej po zamkiem Wlada Palownika Peonari(malownicze ruiny na ktore prowadzi 1480 schodow);
Poenari Castle: Dracula's main Fortress | Romania #transfagarasan - YouTube
jedlismy w porzadnej restauracji gdzie ceny byly podobne...

U nas zupelnie termy nie znane a tam popularne.W sobote troche lazakow brakowalo...
Lacuri Naturale Ocna Sibiului

Dolaczam swoje fotki;takie luzem.
Ocna Sibiului — Postimages

W tych wodach nie mozna sie utopic mimo ze niektore maja ponad 100m(!)glebokosci..Czlowiek plywa jak korek.W pionie do piersi.Ciekawie wygladaja obdarzone kobiety Szeroki uśmiech na plecach widzialem takich co grzebali w smartfonie Szeroki uśmiech
Trzeba jednak uwazac na oczy i zeby nie miec jakiejs ranki bo piecze,Na obiekcie jest punkt medyczny i pielegniarka.Jak widac na foto wielu tez smaruje sie czarnym blotem-czarne sa 2 stawy.
Darmowy piling i szybka opalenizna-tez trzeba uwazac by nie przesadzic.Ta slona woda kasuje warstwe naskorka a potem slonce momentalnie opala skore po pilingu.W kilka godzin opalilismy sie jak w Egipcie przez tydzien Uśmiechmimo takiego zasolenia w wodzie jest zycie!

Generalnie Rumunia zaskoczyla nas pozytywnie.
Odpowiedz
(11-08-2025, 21:47)adamlca napisał(a): Na przelomie lipca i sierpnia spedzilismy tydzien w Rumunii.
Glownym celem bylo zaliczenie wysokogorskich tras karpackich;
Transfoga-tez trzeba uwazac by nie przesadzic.Ta slona woda kasuje warstwe naskorka a potem slonce momentalnie opala skore po pilingu.W kilka godzin opalilismy sie jak w Egipcie przez tydzien Uśmiechmimo takiego zasolenia w wodzie jest zycie!

Generalnie Rumunia zaskoczyla nas pozytywnie.

Cześć
Świetny opis Rumunia mnie co roku zaskakuje pozytywnie. 
Pozdrawiam
Odpowiedz
Jaka temperatura wody?
Odpowiedz
(12-08-2025, 7:22)maj0nez napisał(a): Cześć
Świetny opis Rumunia mnie co roku zaskakuje pozytywnie. 
Pozdrawiam

Termometru tam nie widzialem.Na ich stronie pisza ze 30'C.Za naszego pobytu pewnie tak bylo bo zona -zmarzluch nie narzekala.Ale to obiekt sezonowy czerwiec-wrzesien wiec temperatura zmienna.Prysznice by splukac sol tylko z zimna woda.Parking i wstep platny tylko gotowka.Za to w srodku juz wszystko mozna karta.Do niektorych stawow te drewniane wejscia karkolomne-az dziwie sie ze nie zrobia bezpieczniejszych,w koncu wiekszosc ludzi to osoby starsze.W miejscowosci(to taka wieksza wies)jest tez spory drozszy hotel z wlasnymi takimi wodami-nie wiem nic o nim,widzialem tylko z drogi.
Odpowiedz
Bonusowo dorzucam pare fotek; Sybina bo miasto bardzo mnie zaskoczylo.135tys mieszkancow ale Europa cala geba.Galeria chandlowa(dla zony wazna rzecz Szeroki uśmiech  )na poziomie wroclawskiej Magnolii.Autobusy miejskie elektryczne lub na gaz,miedzynarodowy port lotniczy,zoo przy ktorym mieszkalismy(wstep 10lei Oczko  )
Sybin 08.2025 — Postimages
i Karpat;
Transfogarska 08.2025 — Postimages
Odpowiedz
Pięknie, byłem na trasie w tamtym roku niedźwiedzi mnóstwo.
Odpowiedz
Faktycznie Sybin jest piękny. Byłam w lipcu. Fajnie wyglądają patrzące domy. Okna na dachach wyglądają jak przymrużone oczy.
Odpowiedz
adamlca - byłeś może w Hunedoarze ?
Odpowiedz
(13-08-2025, 20:32)Aattaa napisał(a): adamlca - byłeś może w Hunedoarze ?

Nie bylem u Korvina Dodgy
Odpowiedz