06-08-2019, 6:15
L.L. Junior - "Augusztus éjszakák ... Sierpniowe noce"
Węgierska nutka na dziś
|
06-08-2019, 6:15
L.L. Junior - "Augusztus éjszakák ... Sierpniowe noce"
Groovehouse - "Ébredj mellettem ... Obudź się przy mnie"
13-08-2019, 14:35
Wczraj obchodził 70 urodziny solista zespołu Dire Straits, Mark Knopfler, ojciec jego był Węgrem.
Jeden z najbardziej znanych utworów... Dire Straits - Sultans of Swing
14-08-2019, 8:26
Mark Knopfler koncertował w Budapeszcie (Budapest Aréna) 9 lipca 2019 roku.
Mark Knopfler 2019 Budapest, fragmenty koncertu
20 sierpnia, święto narodowe i kościelne jest jednym z najważniejszych świąt na Węgrzech.
Dzień Świętego Stefana, założyciela państwa węgierskiego, pierwszego króla Węgier. Erdős Fruzsina - "Szent István ének ... Pieśń do Świętego Stefana" Ó, Szent István dicsértessél … Bądź pochwalony Święty Stefanie Menny és földen tiszteltessél … W niebie na ziemi uszanowany De főképpen nálunk ma … Przede wszystkim dzisiaj głównie u nas Mint hazánk fő oszlopa … Naczelny filarze naszego kraju Ref.: Kérünk, mint apostolunkat … Prosimy, nasz apostole És az első királyunkat … I nasz pierwszy królu Szent István, nézz Mennyből le … Święty Stefanie, spójrz z Nieba A szép magyar népedre … Na twój piękny węgierski lud Boldogságos Szűzanyának … Łaskawej Matce Boskiej Mint magyarok asszonyának … Matce Węgrów Feláldoztad hazánkat … Powierzyłeś naszą ojczyznę Szentelted koronánkat … Poświęciłeś naszą koronę Ref.: ...
22-08-2019, 20:16
Erdős Fruzsina - "Turul Madár ... Turul Bird"
Bródi János - Ezek ugyanazok - nie usłyszysz w mediach narodowych - ale to nie cenzura!
[video]https://youtu.be/-T-ivj7lqk0[/video] Ezek Ugyanazok János Bródy Ahogyan 40 évvel ezelőtt is már voltak nehéz idők de a Kondratyev-féle ciklusokkal sohasem törődtek ők Mer' az erősek mindig úgy érzik, hogy csalhatatlanok Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok Mikor az entrópia emelkedik és mindent felkavar A szolgálatok beindulnak, hogy ne legyen túl nagy a zaj S kitüntetett szerephez jutnak megint a seggnyalók Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok Itt szép lehetsz, de okos nem, mert kötelező a hit És ellenség lesz mindenki, aki kételkedik És erkölcsről papolnak álszent köpönyegforgatók Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok Lassan kihull a memóriákból az egyéni tapasztalat És átírja a központból kiküldött új adat S jönnek a minden rendszerhez alkalmazkodók Édesapám, csak…
Kurcze, jakiś błąd zeżarł mi posta, wiec jeszcze raz.
W tym roku w czasie imprezy historycznej w Egerze "Ostroma" wydażeń jak zawsze było bez liku, jednym z nich był wspólny występ kapel "historycznych" Hollóének Hungarica i Bordó Sárkány. Znalazłem na YT ich wspólny wystep w Szekesfehervar Co ciekawe, lider Bordó Sárkány nie jest Węgrem (jest z Wielkiej Brytanii) ale mieszka na Węgrzech kilka lat i nauczył się języka perfekt Natomias z Hollóének Hungarica śpiewałem w Egerze "Hej sokoły" bo ich lider znał to po polsku. Mówił że nauczył się w czasie pobytu na Ukrainie pzdr.
Jeszcze taka kołomyjka w wykonaniu Bordó Sárkány:
Ciekawe, bo pisza że to "francuska piosenka ludowa". No moze, ale ewidentnie w czangowskiej aranżacji (któryś z muzyków tej kapeli jest Czangiem lub Seklerem, nie jestem pewien).
27-08-2019, 18:16
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|