Nie, nie... chodzi mi o kiszonki.
Marynata to marynata, a kiszonka to kiszonka
To kwestia udziału octu lub nie.
Na przykładzie ogórków podam:
ogórki -marynata - to tzw. korniszony, czyli zalewa z octem;
ogórki - kiszonka - to np. ogórki małosolne lub tzw. ogórki kiszone, czyli zalewa z solą, bez octu.
Chodzi mi o kiszone warzywa węgierskie.
Lukacs, dziękuję za podrzucenie linka.
Węgierskiego niestety nie znam
Marynata to marynata, a kiszonka to kiszonka
To kwestia udziału octu lub nie.
Na przykładzie ogórków podam:
ogórki -marynata - to tzw. korniszony, czyli zalewa z octem;
ogórki - kiszonka - to np. ogórki małosolne lub tzw. ogórki kiszone, czyli zalewa z solą, bez octu.
Chodzi mi o kiszone warzywa węgierskie.
Lukacs, dziękuję za podrzucenie linka.
Węgierskiego niestety nie znam