Zimowe salami segedyńskie (Szegedi téliszalámi)
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Prawo do posługiwania się ta nazwą mają jedynie wytwórcy działający w mieście Segedyn. Dziś funkcjonuje w tym mieście tylko jeden producent salami - założona w 1869 roku przez włoskiego emigranta Marka Picka - firma Pick.
Salami segedyńskie ma bardzo ściśle określoną recepturę oraz technologię wytwarzania (suszenie, mrożenie mięsa, później 2 tygodniowe wędzenie kiełbas oraz ich 2-3 miesięczne dojrzewanie, podczas którego kiełbaski pokrywa naturalna pleśń). Mięso oraz słonina do produkcji salami pochodzi wyłącznie z macior i knurów starszych niż rok i o odpowiedniej masie ciała, i tylko tych hodowanych w komitatach Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar i Baranya.
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Prawo do posługiwania się ta nazwą mają jedynie wytwórcy działający w mieście Segedyn. Dziś funkcjonuje w tym mieście tylko jeden producent salami - założona w 1869 roku przez włoskiego emigranta Marka Picka - firma Pick.
Salami segedyńskie ma bardzo ściśle określoną recepturę oraz technologię wytwarzania (suszenie, mrożenie mięsa, później 2 tygodniowe wędzenie kiełbas oraz ich 2-3 miesięczne dojrzewanie, podczas którego kiełbaski pokrywa naturalna pleśń). Mięso oraz słonina do produkcji salami pochodzi wyłącznie z macior i knurów starszych niż rok i o odpowiedniej masie ciała, i tylko tych hodowanych w komitatach Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar i Baranya.