18-05-2015, 20:15
(offtop: przed wyjazdem na Węgry próbuję zrobić listę zkupów, coby niczego nie pominąć - stąd ten post, może przy okazji dowiem się czegoś nowego, a ktoś dowie się czegoś z tego postu :koniec offtopu)
Jakie znacie węgierskie wody lecznicze? co leczą? jak smakują?
Osobiście miałem okoliczność nabyć i wypić dwa rodzaje:
Hunyadi János
- rewelacyjny smak zgniłych jaj,
- pije się ją mocno rozcieńczoną (bodajże 1:9), więc jedna butelka wystarcza na dłużej,
- dobra przy chorobie wrzodowej dwunastnicy oraz żołądka w fazie nieostrej, stanach zapalnych jelit, trzustki, dróg żółciowych, kamicy nerkowej,
- osobiście po konsumpcji odniosłem wrażenie, że lepiej się po niej trawi ,
- w widziałem ją za ok. 17 zł, w wychodziło coś koło 10 zł (+/- 2 zł, 2014 rok)
Paradi
- szczerze mówiąc, nie pamiętam dokładnie jej smaku - chyba przesolone nadgniłe jaja,
- dobra na kaca , przy chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, przewlekłych nieżytach jelit i układu pokarmowego, dnie moczanowej, reumatyzmie, osteoporozie, przewlekłych chorobach trzustki.
[opisy działania mam skopiowane skądś z internetu - wrażenia smakowe już stricte własne]
Jakie znacie węgierskie wody lecznicze? co leczą? jak smakują?
Osobiście miałem okoliczność nabyć i wypić dwa rodzaje:
Hunyadi János
- rewelacyjny smak zgniłych jaj,
- pije się ją mocno rozcieńczoną (bodajże 1:9), więc jedna butelka wystarcza na dłużej,
- dobra przy chorobie wrzodowej dwunastnicy oraz żołądka w fazie nieostrej, stanach zapalnych jelit, trzustki, dróg żółciowych, kamicy nerkowej,
- osobiście po konsumpcji odniosłem wrażenie, że lepiej się po niej trawi ,
- w widziałem ją za ok. 17 zł, w wychodziło coś koło 10 zł (+/- 2 zł, 2014 rok)
Paradi
- szczerze mówiąc, nie pamiętam dokładnie jej smaku - chyba przesolone nadgniłe jaja,
- dobra na kaca , przy chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, przewlekłych nieżytach jelit i układu pokarmowego, dnie moczanowej, reumatyzmie, osteoporozie, przewlekłych chorobach trzustki.
[opisy działania mam skopiowane skądś z internetu - wrażenia smakowe już stricte własne]