03-03-2013, 19:12
Na wegierskiej stronie internetowej znalazlam przepis na wegierskie pesto (magyar pesztó) domowej roboty. Oto przepis:
-20 dkg posiekanej natki pietruszki
-2 garsci orzecha wloskiego (oczyscic z lupin)
-1 garsc parmezanu startego grubo na tarce
-1 duzy zabek czosnku
-2 dl extra virgin oliwy
-sol+ pieprz
Najpierw umyc i osuszyc natke pietruszki, posiekac byle jak, wrzucic do miksera. Pozniej dodac, poprzednio podrumienione na patelni, orzechy wloskie, a takze rozdziabany zabek czosnku. Dodac parmezan. Do calosci dodac oliwe i wszystko zmiksowac! Na koniec dodac sol i pieprz wedle uznania.
Wlozyc do zamknietego sloika i trzymac w lodowce. Mozna uzywac do chleba, pizzy, makaronow, jako przystawke (do dan rybnych).
Zacznijmy wiosne na zielono!
-20 dkg posiekanej natki pietruszki
-2 garsci orzecha wloskiego (oczyscic z lupin)
-1 garsc parmezanu startego grubo na tarce
-1 duzy zabek czosnku
-2 dl extra virgin oliwy
-sol+ pieprz
Najpierw umyc i osuszyc natke pietruszki, posiekac byle jak, wrzucic do miksera. Pozniej dodac, poprzednio podrumienione na patelni, orzechy wloskie, a takze rozdziabany zabek czosnku. Dodac parmezan. Do calosci dodac oliwe i wszystko zmiksowac! Na koniec dodac sol i pieprz wedle uznania.
Wlozyc do zamknietego sloika i trzymac w lodowce. Mozna uzywac do chleba, pizzy, makaronow, jako przystawke (do dan rybnych).
Zacznijmy wiosne na zielono!